O plângere cu privire la ”crime de război” şi ”crime împotriva umanităţii” a fost depusă în Germania împotriva unui număr de 12 oficiali de rang înalt civili şi militari etiopieni şi eritreeni de către opt supravieţuitori ai Războiului din Tigray, o regiune situată în nordul Etiopiei, anunţă luni o organizaţie care-i reprezintă pe reclamaţi, relatează AFP.
Identitatea persoanelor vizate nu a fost comunicată de către această organizaţie nonprofit cu sediul în Elveţia, Legal Action Worldwide (LAW), care a declarat AFP că nu poate ”confirma sau infirma” faptul că premierul etiopinian Abyi Ahmed, care a obţinut în 2019 Premiul Nobel al Păcii, sau preşedintele eritreean Issaias Afeworki sunt menţionaţi.
BREAKING: Victims of the Tigray conflict file the first-ever criminal complaint in Germany against senior Ethiopian and Eritrean government and military officials
— Tigrai Media House (@Tmhtvnews) March 20, 2025
Eight survivors of the Tigray conflict in Ethiopia have filed a historic criminal complaint with the German Federal… pic.twitter.com/l3ys3lDMx5
Addis Abeba şi Asmara, contactate de AFP, nu au răspuns.
Războiul din Tigray a însângerat regiunea din noiembrie 2020 şi până în noiembrie 2022. Acest război - unul dintre cele mai sângeroase din ultimele decenii, cu peste 600.000 de morţi - a avut loc între rebeli din Tigray şi forţe federale etiopiene susţinte de miliţii locale şi armata eritreeană.
În aceste lupte, care s-au desfăşurat în mod opac, beligeranţii au comis nenumătrate atrocităţi.
Tigray a fost închisă de către autorităţile federale etiopine pe timpul celei mai mari părţi a conflictului, iar niciun ajutor umanitar nu a putut să intre în regiune.
Opt supravieţuitori ai acestui conflict, inclusiv o fostă lucrătoarea umanitară, ”au depus o plângere penală fără precedent la Procuratura Generală germană în care acuză 12 responsabili şi ofiţeri militari etiopieni şi eritreeni de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul conflictului”, anunţă într-un comunicat LAW.
Experţi, într-un raport destinat Consiliului ONU al Drepturilor Omului, estimau în septembrie 2022 că aveau ”motive rezonabile să creadă” că încălcări ale drepturolor fundamentale în timpul conflictului din Tigary ”(corespundeau) unor crime de război şi crime împotriva umanităţii”.
În noiembrie 2021, Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului şi Comisia Etiopiană a Drepturilor Omului (EHRC) evocau într-un raport ”atacuri oarbe împotriva civililor, execuţii extrajudiciare, tortură (...) sau violenţe sexuale”.
”ATACURI OARBE ÎMPOTRIVA CIVILILOR”
Crimele comise în timpul conflictului ”trebuie să fie anchetate şi urmărite în justiţie” pentru a ”împiedica alţi şefi de stat să comită crime la fel de devastatoare”, cere într-un comunicat Anna Oehmichen, fondatoarea cabinetului de avocatură Oehmichen International, care-i reprezintă pe reclamanţi alături de centrul Centrul Euroepan al Drepturilor Constituţionale (ECCHR).
Numele celor 12 oficiali de rang înalt vizaţi în plângere nu sunt comunicate public ”pentru că acest lucru ar putea compromite şansele să fie arestaţi de sisteme Europol şi Interpol”, declară AFP Nick Leddy, un fost procuror de la Curtea Penală Internţaională (CPI) care lucrează la LAW.
Identitatea reclamanţilor nu a fost nici ea făcută publică, pentru siguranţa lor.
”Este urgent să fie traduşi în justiţie cei care au orchestrat aceste crime de neimaginat în Tigray. Acest lucru ne-ar aduce pacea interioară mie şi populaţiei Tigray”, declară unul dintre ei, care spune că şi-a pierdut fratele mai mic şi mama în conflict.
În urma semnării unui acord de pace în noiembrie 2022, armele au tăcut în Tigay. Însă aprocimativ un milion dintre cele şase milioane de persoane câte trăiau în regiune înainte de război sunt în continuare deplasate.
O ruptură în partidul aflat la putere în Tigay a reaprins spectrul războiului, în contextul în care relaţiile s-au tenionat între Etiopia şi Eritreea.
Principiul competenţei universale, înscris în dreptul german, permite urmărirea în justiţie a unor crime grave în Germania, indiferent de locul în care au fost comise.
Prin acesta, tribunale germane au condamnat la închisoare pe viaţă un fost colonel din cadrul serviciilor siriene de informaţii cu privire la implicarea acestuia în moartea şi torturarea unor deţinuţi în timpul lui Bashar al-Assad, un irakian din cadrul Statului Islamic (SI) care a participat la masacrul yazidi sau un membru al unei escadron al morţii din Gambia, care a asasinat opozanţi ai fostului dictator Yahya Jammeh, între care şi corespondentul AFP Deyda Hydara.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.