Barack Obama a declarat miercuri, cu două zile înainte să plece de la Casa Albă, că va fi discret, pentru a-l lăsa pe Donald Trump să guverneze, dar a subliniat că va lua cuvântul dacă ”valorile fundamentale” ale Americii - imigraţia, libertatea presei, dreptul la vot - vor fi în pericol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt profund convins că vom fi okay”, a declarat preşedintele american, în vârstă de 55 de ani, în ultima sa conferinţă de presă la Casa Albă, apărând, aşa cum a făcut-o deja în prima sa campanie din 2008, o formă de optimism cu privire la viitorul democraţiei americane.

”Acesta nu este doar Obama-cel-calm. Este ceea ce cred cu adevărat”, a adăugat el, evocând întrebări recurente ale jurnaliştilor care vor să ştie ce crede cu adevărat despre preşedinţia lui Trump.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Foarte detaşat în apărarea bilanţului său, pe un ton calm, preşedintele în exerciţiu a trasat o linie între jocul politic normal, în care nu intenţionează să se amestece, şi probleme care ating funcţionarea democraţiei, adresându-i, astfel un avertisment succesorului său.

”Pun în această categorie discriminarea sistematică, obstacole în dreptul la vot, încercări de a reduce la tăcere vocile discordante sau presa ori ideea de a expulza copii care au crescut aici şi care sunt, în toate privinţele, copii americani”.

Barack Obama părăseşte puterea cu o cotă de popularitate la apogeu, apropiată de cea de care se bucura atunci când prelua puterea în 2009.

Potrivit ultimului sondaj, realizat de CNN/ORC şi difuzat miercuri, 60% dintre americani îi aprobă acţiunea. El se află astfel în fruntea clasamentului preşedinţilor la final de mandat, după Bill Clinton (66% în ianuarie 2001) şi Ronald Reagan (64% în ianuarie 1989).

”VREAU SĂ SCRIU, SĂ TAC”

Referindu-se la viaţa sa de după preşedinţie, Barack Obama a insistat asupra dorinţei de a face un pas înapoi după cei opt ani pe care i-a petrecut în ”bula” de la Casa Albă.

”Vreau să scriu, să tac un pic, vreau să petrec timp cu fiicele mele”, a enumerat preşedintele democrat, care va pleca în vacanţă împreună cu familia, în California, imediat ce se va termina ceremonia de învestire.. ”Nu vreau să mă auziţi vorbind atâta”, a adăugat el zâmbind.

Barack Obama şi-a apărat totodată bilanţul celor două mandate, şi mai ales decizia anunţată marţi de a comuta pedeapsa lui Chelsea Manning, condamnată la 35 de ani de închisoare pentru că a transmis documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.

”N-am nicio problemă să spun că s-a făcut dreptate”, a declarat el. Chelsea Manning a ispăşit ”o dură pedeapsă cu închisoarea (...), ea a fost judecată (...), ea şi-a recunoscut responsabilitatea pentru fapta sa, pedeapsa pe care a primit-o era prea disproporţionată”, a adăugat el, amintind că i-a comutat pedeapsa şi nu a anulat-o.

Militarul transgen care se numea Bradley Manning la momentul faptelor care i se reproşează, va fi eliberat pe 17 mai. Ea a fost condamnată în august 2013 pentru că a transmis 700.000 de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks.

Întrebat de părere are despre voinţa lui Donald Trump de a ”încălzi” relaţiile între Casa Albă şi Kremlin, Obama s-a abţinut să-l critice în mod direct pe succesorul său republican, dar a ţinut să pună un lucru la punct.

”Eu cred că este în interesul Americii şi lumii să aibă o relaţie constructivă cu Rusia”, a insistat el, subliniind că această viziune s-a lovit de o ”escaladare a discursului antiamerican” atunci când Vladimir Putin a revenit la preşedinţa rusă, în 2012, ceea ce a condus la o relaţie Washington-Moscova mai ”antagonistă” şi ”dificilă”.

”SUCCES!”

Cu privire la conflictul israeliano-palestinian, în legătură cu care s-a declarat ”profund îngrijorat”, i-a transmis preşedintele democrat avertismentul cel mai clar miliardarului newyorkez, care a promis că va instala ambasada americană la Ierusalim, un gest care va pune capăt unei posibile ”soluţii cu două state”.

Avertizând împotriva unei procedări la decizii unilaterale ”bruşte” într-un mediu potenţial ”exploziv”, Obama a îndemnat la reluarea dialogului, subliniind că statu-quoul este ”periculos pentru Israel, rău pentru palestinieni, rău pentru regiune şi rău pentru securitatea Statelor Unite”.

În momentul în care echipa lui Donald Trump a promis să analizeze natura relaţiilor Executivului american cu presa, Barack Obama a apărat importanţa sălii presei, în care vorbea, în centrul prestigioasei "West Wing" a Casei Albe.

”Să vă avem în această clădire a permis acestui loc să funcţioneze mai bine”, a declarat el, îndemnând presa să dea dovadă, cu noua administraţie, de ”aceeaşi tenacitate”.

Ultimul cuvânt pe care l-a spus al 44-lea preşedinte al Statelor Unite jurnaliştilor a fost ”Succes!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.