Mii de simpatizanţi ai Partidului Socialist spaniol (PSOE) s-au adunat sâmbătă pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze, cu mai puţin de 48 de ore înaintea anunţării foarte a deciziei acestuia în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veniţi în faţa seidului PSOE la Madrid, unde se reunesc liderii organizaţiei, ei scandau sloganuri ca ”Pedro, preşedinte!”.

Ei agitau pancarte cu mesajul ”Spania are nevoie de tine”, ”Pedro, nu abandona!”, în susţinerea liderului socialist care şi-a suspendat activitatea până la anunţul pe care urmează să-l facă luni.

Pedro Sanchez, în vârstă de 52 de ani, care se află la putere din 2018, a luat Spania prin surprindere miercuri punându-şi demisia din postul de premier în balanţă după ce un tribunal din madrid a anunţat deschiderea unei anchete preliminare cu privire la trafic de infliuenţă şi corupţie împotriva soţiei acestuia, Begoña Gómez, în urma unei plângeri depusă de către o asociaţie apropiată extremei drepte.

”Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, pentru a decide ”dacă trebuie să continui să fiu la conducerea Guvernului”  a justificat Pedro Sánchez, într-o scrisoare de patru pagini pe care a publicat-o pe reţele de socializare fără să-şi infomeze cei mai apropiaţi miniştri, au declarat unii dintre ei.

”Sper că Sanchez va spune luni că rămâne”, declară AFP Sara Domínguez, o consultantă în vârstă de 30 de ani, care consideră că Guvernul ”a luat măsuri foarte bune pentru femei, persoanele LGBT, minorităţi”.

În cazul unei demisii, există posibilitatea ca ”extrema dreaptă să guverneze, iar asta ne va face să dăm înapoi în domeniul drepturilor omului şi liberăţilor”, consideră María Díez, un funcţionar în vârstă de 44 de ani, venit de la Valladolid (nord).

În sediul partidului, liderii formaţiunii s-au reunit pentru a-i cere preşedintelui Guvernului să rămână.

”Preşedinte, rămâi, Pedro, rămâi, suntem împreună, hai, trebuie să avansăm, trebuie să continuăm să facem ţara să ănainteze, Spania nu poate da înapoi”, a declarat numărul doi în Guvern, ministrul Bugetului María Jesús Montero.

După anunţul-şoc, Sanchez şi-a suspendat activităţile publice, în contextul în care urma să lanseze joi seara campania unor alegeri regionale cruciale, la 12 mai, în Catalonia.

Între pistele avute în vedere de către observatori se află anunţarea unui vot de încredere, pentru a arăta că Spaniei că el şi Guvernul său minoritar sunt în continuare susţinuţi de o majoritate în Camera Deputaţilor.

Opoziţia denunţă de miercuri seara ”victimizarea” şi ”spectacolul” lui Pedro Sánchez, însă ipoteza unei demisii nu este complet exlusă, potrivit unor analişti.

Opoziţia de dreapta se îndoieşte de o demisie şi denunţă o ”victimizare” şi un ”spectacol”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.