O nouă serie de şapte cutremure succesive de o magnitudine de peste 4 a zguduit insula greacă Santorini începând de miercuri seara şi până joi - inclusiv unul de magnitudinea 5,2 - un val de seisme care-i pune în derută pe cercetători, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şapte cutremure succesive cu o magnitudine mai mare de 4 au fost înregistrate joi, începând de la ora 2.23 GMT (4.23, ora României şi locală), de către Institutul  de Geodinamică din Atena, autoritatea de referinţă în analiza seismică în Grecia.

Ele intervin după un cutremur de magnitudinea 5,2, cel mai puternic din weekend încoace, înregistrat miercuri seara.

Experţii nu a fost încă în măsură să prezinte o estimare definitivă a acestei activităţi seismice.

Însă ei insistă asupra faptului că este vorba despre o activitate seismică fără precedent.

În pofida ultimelor seisme succesive, ”intensitatea scade, dar nu s-a stabilizat”, a declarat la televiziunea publică ERT directorul însărcinat cu cercetarea la Institut, Athanassios Ganas.

”Suntem la mijlocul drumului”, a adăugat la acelaşi post adjunctul directorului Institutului, Vassilis Karastathis.

Institutul a anunţat joi că cel puţin 6.000 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă a Insulelor Santorini, Amorgos, Anafi şi Ios, toate insule turistice, începând de la 26 ianuarie.

Peste 11.000 de locuitori şi muncitori sezonieri au plecat de pe Insula Santorini începând de duminică pe cale maritimă şi aeriană, după ce operatorii şi-au consolidat legăturile cu feribotul şi avionul.

Unii experţi subliniază că regiunea nu a mai cunoscut o astfel de activitate seismică de la începutul înregistrărilor, în 1964.

Santorini, cunoscută în întreaga lume, este un vulcan care a intrat utima oară în erupţie în 1950.

Însă un comitet de experţi anunţa luni că actualele cutremure ”nu sunt legate de o activitate vulcanică”.

Aceste seisme nu au cauzat, până în prezent, nici pagube şi nici victime.

Însă echipe de salvare au fost trimise în regiune, ca măsură de precauţie, şi au fost desfăşuraţi senzori seismici  suplimentari.

Directorul Autorităţii greceşti de Planificare şi Protecţie Seismică, Efthymios Lekkas, avertiza miercuri că există cinci zone de risc de alunecări de teren pe Insula Santorini.

Şcolile de pe 12 insule din arhipelagul Cicladelor au fost închise, ca măsură de prcauţie, până vineri, un lucru care a determinat multe familii cu copii să părăsească Santorini până la o îmbunătăţire a situaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.