Scutul antirachetă din Europa de Est, inclusiv baza de la Deveselu, ar putea duce la un război nuclear, iar România ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge în ruine, avertizează analistul rus Konstantin Bogdanov, într-un comentariu publicat joi, în ziua în care sistemul de la Deveselu a devenit operaţional, pe portalul de ştiri Lenta.ru şi preluat de New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Elementele antirachetă  din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză”, a scris Bogdanov, potrivit NYT.

Elementele scutului vor deveni, inevitabil, ţinte prioritate în cazul unui război nuclear, posibil char ţinte pentru atacuri preventive, avertizează expertul rus. Ţări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite să se împace apoi cu Rusia “deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă”, a adăugat analistul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Baza din România reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficială prin care sistemul a fost declarat operaţional.

“Am spus de când a început această poveste că experţii noştri sunt convinşi că dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridică o anumită ameninţare la adresa Federaţiei Ruse”, a declarat Peskov.

”Întrebarea nu este dacă vor fi sau nu luate contramăsuri, măsuri sunt deja luate pentru a menţine securitatea Rusiei la un nivel necesar. Încă de la început am spus că, în opinia experţilor noştri, scutul antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa statului nostru”, a precizat Peskov.

“Sunt luate măsuri pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Vreau să vă amintesc faptul că preşedintele însuşi (Vladimir Putin – n.r.) a întrebat în repetate rânduri împotriva cui va funcţiona sistemul”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Declaraţia vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat la Bucureşti că scutul nu este o ameninţare la adresa Rusiei.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sistem va face atât Europa, cât şi România mai sigură, însă are doar un caracter defensiv, nefiind îndreptat împotriva niciunui alt stat.

Anterior, un înalt oficial din Ministerul rus de Externe că sistemul antirachetă vizează izolarea Rusiei şi a a avertizat că va duce la o deteriorare a situaţiei deja dificile dintre Moscova şi NATO.

“Aceste decizii ale NATO nu pot decât să exacerbeze o situaţie deja dificilă”, a adăugat el, precizând că măsura va submina eforturile de reparare a relaţiilor dintre Rusia şi Alianţă.

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, a devenit operaţional joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.