Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Solski, acuzat de faptul că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, şi-a prezentat demisia, potrivit unei scrisori publicate joi de către preşedintele Parlamentului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul ”a primit o scrisoare de demisie a lui Mîkola Solski”, anunţă pe Facebook preşedintele Legislativului ucrainean Ruslan Stefanciuk, care postează scrisoarea.

”Vă cer să-mi acceptaţi demisia din postul de ministru al Politicii Agrare şi Alimentaţiei”, se arată în scrisoare.

Aleşii urmează să se pronunţe prin vot asupra demisiei ministrului.

Mai multe cazuri de corupţie au apărut în Ucraina după lansarea invaziei ruse, în februarie 2022, în armată. Însă ele vizează oficiali care exercită funcţii mai puţin importante.

TERENURI ÎN ”VALOARE DE APROAPE 6,9 MILIOANE DE EURO”

Mîkola Solski a confirmat că a scris această scrisoare şi consideră că este ”lucrul bun de făcut”, într-un mesaj difuzat de Ministerul Agriculturii.

El dă asigurări că este pregătit ”să continue să muncească”, în cazul în care Parlamentul îi refuză demisia.

Marţi, Agenţia naţională ucraineană de luptă împotriva corupţiei anunţa că Mîkola Solski este suspectat de faptul că şi-a însuşit terenuri publice în ”valoare de aproape 6,9 milioane de euro” şi că a ”încercat să-şi însuşească alte terenuri” care valorează aproape 4,5 milioane de euro.

El a acţionat în acest scop, îl acuză autorităţile, împreună cu oficiali de la Serviciul de stat însărcinat cu Cadastrul şi Carografierea.

Ei sunt suspectaţi de faptul că, în perioada 2017-2021, au intrat în posesia a aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumî (nord-est), printr-un sistem care a a implicat o deturnare de documente oficiale.

”TRANSPARENŢĂ MAXIMĂ ÎN STABILIREA ADEVĂRULUI”

Mîkola Solski a lucrat până în 2019 la un cabinet de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale.

El a fost ales în Parlament în acel an şi a fost numit ministru în martie 2022.

Acuzaţii au încercat de asemenea să-şi însuşească alte 3.282 de hectare de teren, însă procurorii şi agenţi însărcinaţi cu combaterea corupţiei i-au ”împiedicat”, anunţă Agenţia anticorupţie.

Ministerul Agriculturii a publicat un răspuns al lui Mîkola Solski la aceste acuzaţi, în care susţine că în perioada 2017-208 era avocat şi nu deţinea funcţii publice.

”Promit o transparenţă maximă în vederea stabilirii adevărului”, subliniază el, citat în acest comunicat.

Lupta împotriva unei corupţiei endemice în Ucraina este una dintre condiţiile majore impuse de către Cei 27 acestei foste republici sovietice în demersul său de aderare la Uniunea Europrană (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.