Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a recunoscut, joi, la Davos, că preşedintele american Donald Trump are absolută dreptate când le cere aliaţilor europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare, deşi când era el era prim-ministru al Olandei, ţara sa nu reuşea în mod regulat să atingă obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, notează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Are dreptate, desigur, că problema nu este SUA şi că problema este Europa”, a declarat Rutte la un panel de discuţie despre Ucraina, după ce aliatul-cheie al lui Trump, Richard Grenell, l-a criticat în legătură cu cheltuielile de apărare ale Ţărilor de Jos şi cu propriul său bilanţ de pe vremea când era prim-ministru olandez.

Richard Grenell, în prezent trimisul prezidenţial al lui Trump pentru „misiuni speciale”, a declarat joi că NATO nu ar trebui să accepte Ucraina în alianţa militară transatlantică decât dacă membrii săi încep să atingă ţintele de cheltuieli de apărare ale grupului.

„Secretarul general al NATO vorbeşte despre admiterea Ucrainei în NATO”, a declarat Grenell în cadrul panelului de la Davos, căruia i s-a adresat prin transmisiune video din Los Angeles. „Poporul american este cel care plăteşte pentru apărare. Nu puteţi cere poporului american să extindă umbrela NATO atunci când membrii actuali nu îşi plătesc partea lor echitabilă, iar acest lucru îi include pe olandezi, care trebuie să se implice. Şi astfel, când (...) avem lideri care vor vorbi despre tot mai mult, trebuie să ne asigurăm că acei lideri cheltuiesc suma corectă de bani”, a adăugat trimisul lui Trump.

Ucraina, atacată de ani de trei ani de forţele lui Vladimir Putin, a făcut presiuni fără succes pentru a fi admisă în NATO.

Atunci când Rutte era prim-ministru olandez, Ţările de Jos nu reuşeau în mod regulat să îndeplinească obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Dar acum, când conduce cea mai puternică alianţă militară din lume, Rutte este de o cu totul altă părere. „Datorită în parte şi lui (Trump) şi poate chiar într-o mare măsură, am văzut această creştere a cheltuielilor în NATO pe partea europeană”, a declarat şeful NATO. „El a simţit că, practic, SUA face o afacere proastă şi că Europa, practic, îşi finanţează modelul social, sistemul de sănătate, sistemul de pensii (în timp ce) noi suntem subfinanţaţi în domeniul apărării. Problema, desigur, este că nu suntem încă toţi la acel 2 %. Aceasta este problema nr. 1. Problema nr. 2 este că 2% nu este nici pe departe suficient”, a spus Rutte.

„Suntem în siguranţă acum, dar NATO, în mod colectiv, nu este în măsură să se apere în 4 sau 5 ani dacă rămânem la 2% acum”, a adăugat el, pe fondul temerilor că un Putin tot mai beligerant şi-ar putea îndrepta atenţia către un atac asupra unei ţări membre NATO.

În propriul său discurs de la Davos de la începutul acestei săptămâni, la scurt timp după învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte al SUA, liderul ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la Europa într-un discurs tranşant, spunând că bătrânul continent „trebuie să se ridice” şi „să înveţe cum să aibă grijă de sine, astfel încât lumea să nu îl poată ignora”.

Trump a cerut în mod repetat aliaţilor NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare şi a ameninţat chiar cu retragerea SUA din alianţa militară transatlantică, sugerând noi ţinte, mult mai ridicate, de cheltuieli militare după ce, în campania electorală din 2024, a spus chiar că va „încuraja” Rusia să atace ţările NATO care nu plătesc.

Premierul belgian Alexander De Croo a participat, de asemenea, la micul dejun de joi de la Davos şi a profitat de ocazie pentru a le reaminti aliaţilor să se concentreze mai puţin asupra criticilor reciproce şi mai mult asupra răufăcătorului real al momentului. „Inamicul este Vladimir Putin. Inamicul este exterior. Nu este în interior. Şi văd că se arată foarte mult cu degetul . Asta nu ne ajută”, a avertizat De Croo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.