Emmanuel Macron a căutat, marţi, la Bruxelles, să se plaseze în centrul jocului în vederea ”construirii” Uniunii Europene (UE) a următorilor cinci ani, îndemnând la o vastă coaliţie între forţele de dreapta, de stânga şi ecologiste proeuropene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un simbol al acestei hotărâri, şeful statului francez a fost, contrar obiceiului său, unul dintre primii care a sosit la imensul sediu al Consiliului European, cu trei ore înainte de începutul cinei cu ceilalţi 27 de lideri europeni.

”Ne aflăm în faţa unei noi etape a aventurii europene”, a declarat el, pentru a marca importanţa pe care o acordă acestui summit extraordinar organizat cu scopul de a trage învăţămintele alegerilor europene.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În opinia sa, acest scrutin a provocat ”o adevărată refacere” politică la scara continentului, întrucât, ”pentru prima oară de când există Parlamentul European (PE), nu mai există o majoritate cu două partide” - Partidul popular European (PPE, drepta) şi Social-Democraţii (S&D, stânga).

”Aşadar este necesar să construim altceva, un nou proiect, care să fie după imaginea poporului european care l-a ales”, a adăugat el, îndemnând ”să nu se copieze vechile obiceiuri”.

Din această cauză, afirmă el, se plasează în centru ”noua forţă centrală a progresului”, care urmează să fie construită în jurul celor 21 de eurodeputaţi ai listei Renaissance - formate de partidul macronist LREM şi aliatul său Modem, care a primit 22,41% din voturile exprimate în Franţa, care se clasează pe locul doi, după Rassemblement national (RN, extreme dreapta).

Această nouă forţă ”va avea, evident, o responsabilitate importantă”, împreună ”cu conservatorii, social-democraţii şi, doresc eu, cu Verzii”, a precizat el.

Emmanuel Macron vrea, de asemenea, să dea peste cap desemnarea în patru mari posturi europene, inclusiv în cel primordial de preşedinte al Comisiei Eiropene (CE), în care urmează să se facă nominalizări până înaintea summitului eurpean de la 20-21 iunie.

”LEGITIMITATE PUTERNICĂ”

Parisul îl refuză, de mai multe luni, pe candidatul german desemnat de partidele membre PPE, Manfred Weber, faţă de care Angela Merkel şi-a reiterat marţi susţinerea.

Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că a obţinut ca liderii să pună în discuţie principiul "Spitzenkandidat"-ului (cap de listă), potrivit căruia candidatul propus de partidul cu cel mai mare scor să fie privilegiat la preşedinşia CE în locul lui Jean-Claude Juncker.

În opinia preşedintelui francez, viitori conducători de la Bruxelles trebuie să fie ”cei mai calificaţi”, pentru că Europa ”are nevoie de lideri care au o legitimitate puternică”, pentru a o reprezenta în faţa unor mari puteri ca Statele Unite şi China.

La sosirea sa la Bruxelles, el a subliniat că daneza Margrethe Vestager - comisarul însărcinat cu Concurenţa, francezul Michel Barnier - negociatorul-şef UE al Brexitului şi olandezul Frans Timmermans - vicepreşedintele CE - au această capacitate.

Manfred Weber a fost catalogat luni drept ”total descalificat” de către numărul doi de pe lista Renaissance Pascal Canfin, ale cărui declaraţii au provocat scandal în Germania.

Cu titlul de priorităţi UE în următorii cinci ani, şeful statului francez a plasat în prim-plan răspunsul faţă de ”urgenţa (luptei împotriva modificărilor) climatice”, care a fost ”un mesaj foarte puternic în Franţa şi peste tot în Europa” în alegerile de duminică.

În vederea ”taxării întreprinderilor poluatoare, facerii transportului aerian mai puţin poluant sau renunţării definitive la pesticide, noi trebuie să facem acest lucru facem la nivel european. Nu la nivelul unei ţări”, a subliniat el.

”Aş fi preferat să mă descurc mai bine”, a comentat Emmanuel Macron, revenind la rezultatele alegerilor, însă scorul listei LREM-MoDem este ”o bază bună”.

El a salutat totodată existenţa în Europa a unei ”majorităţi posibile fără extreme”, ceea ce ”nu era un dat acum câteva luni”.

”Acum, să fim clari”: în ”următorii cinci ani, la nivel european, trebuie să demonstrăm că ştim să facem Europa să renască, că ştim să ne convigem cetăţenii că este un proeict bun pentru ei”, a pledat el.

”Altfel, ei se vor îndrepta şi mai mult către extreme şi naţionalism”, a avertizat Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.