Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că riscul unor incidente militare de-a lungul graniţei ţării sale cu Ucraina este ridicat, relatează TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Probabilitatea unor provocări armate din partea unităţilor ucrainene, capabile să degenereze în incidente la frontieră, este ridicată", a declarat Lukaşenko într-un discurs rostit la congresul partidului său. Potrivit acestuia, "o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata apropiere a frontierei belaruse, aproximativ 120 de mii de persoane", a precizat Lukaşenko. 

Pe de altă parte, Polonia vecină nu ar trebui să se aştepte la acţiuni agresive din partea Belarusului, spune Lukaşenko. Cu toate acestea, Belarusul a mutat mai multe batalioane pregătite de luptă din regiunea Vitebsk, situată la graniţa sa cu Rusia, către graniţele vestice ale ţării, a anunţat liderul de la Minsk, scrie The Guardian.

TASS l-a citat, de asemenea, pe Lukaşenko, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, spunând că ar putea avea loc o "apocalipsă", dacă Rusia ar folosi arme nucleare ca represalii la acţiunile occidentale.

Rusia a depozitat anul trecut arme nucleare în Belarus, fiind pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece când Moscova şi-a trimis armele nucleare peste graniţă. 

Potrivit agenţiei BelTA, procedura de utilizare a armelor nucleare pe teritoriul Belarus nu este stipulată în proiectul noii doctrine militare pregătite de Minsk. Întrebat dacă noua Doctrină militară stipulează procedura de utilizare a armelor nucleare, Aleksandr Lukaşenko a răspuns joi negativ. "Mecanismul nu este stipulat. Depinde de mine şi de Putin. În plus, ne consultăm unul cu celălalt cu privire la modul, momentul şi locul în care ar trebui folosite nu numai armele (nucleare) tactice, ci şi cele convenţionale", a declarat Lukşenko. "Este o armă teribilă. Doamne fereşte dacă va trebui să o folosim", a subliniat preşedintele belarus.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.