Liderii Uniunii Europene vor da dovadă de un spectacol de unitate fără precedent sâmbătă la Bruxelles, în timp ce se pregătesc să adopte o serie de linii directoare care vor defini poziţia europeană comună pentru negocierea ieşirii Marii Britanii, scrie France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, liderii europeni sunt pregătiţi să ceară britanicilor negocierea unor probleme cheie ale acordului de ieşire, precum soarta cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici din ţările UE, plata obligaţiilor financiare pentru finalizarea Brexitului şi graniţa cu Irlanda, înainte de a trece la orice discuţii despre un viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

Acest front comun european vine după un război al cuvintelor între Theresa May şi Angela Merkel.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis o scrisoare liderilor europeni în care şi-a exprimat clar poziţia că britanicii ar trebui să rezolve cu prioritate problemele cheie ale acordului de ieşire, precum ”oamenii, banii şi Irlanda, înainte de a se gândi la negocierea viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

De asemenea, liderii europeni ar putea să-şi atate sprijinul pentru ideea aderării automate a Irlandei de Nord la Uniunea Europeană, dacă provincia britanică decide să se rupă de Regatul Unit şi să se unească cu Republica Irlandeză.

Sprijinirea acestei idei ar putea să genereze noi tensiuni între Londra şi Bruxelles, după ce premierul May a promis în discursul de declanşare a articolului 50 că va păstra unitatea Marii Britanii.

Liderii UE27 ar putea să ceară şi părţii spaniole să aibă un cuvânt de spus cu privire la orice acord care afectează Gibraltar.

De asemenea, acest summit va reprezenta prima ocazie a liderilor europeni pentru a discuta despre împărţirea ”prăzii” Brexitului, adică mutarea agenţiilor medicale şi bancare ale Uniunii Europene, care sunt acum bazate în Londra.

Grupul UE27 şi-a întărit considerabil poziţia vizavi de negocieri, după ce Tusk a prezentat la finele lunii martie primele linii directoare pentru negocierea Brexitului, la doar două zile după invocarea articolului 50 de către Theresa May.

Oficialii europeni insistă că blocul comunitar este mai unit ca niciodată vizavi de Brexit, după ani de diviziuni interne pe chestiuni diverse, de la zona euro şi migraţie, la combaterea euroscepticismului, care au lăsat urme adânci în proiectul UE.

Decizia premierului britanic de a declanşa alegeri anticipate pentru 8 iunie este văzută drept o încercare de a-şi întări poziţia de negociere, dar a dus în schimb la creşterea determinării liderilor UE27.

”Sunt chestiuni cu privire la care ţările membre sunt de acord şi chestiuni faţă de care nu sunt de acord. Aparent toate cele 27 de ţări membre au aceeaşi poziţie vizavi de Brexit”, a declarat un oficial european în ajunul summitului de la Bruxelles.

Donald Tusk vrea discutarea cu prioritatea a unor probleme cheie, precum soarta celor trei milioane de cetăţeni europeni care locuiesc în Regatul Unit, precum şi a unui milion de cetăţeni britanici care trăiesc în ţările Uniunii Europene.

De asemenea, britanicii ar putea să plătească 60 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului, adică toate obligaţiile financiare până la încheierea exerciţiului bugetar actual în 2020. O altă problemă sensibilă este reprezentată de graniţa terestră dintre Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord.

Liderii europeni sunt îngrijoraţi că o graniţă fizică între cele două Irlande va pune la risc pacea fragilă de la Belfast.

Poziţia comună va însemna că doar înregistrarea unui ”progres suficient” în rezolvarea acestor probleme cheie va putea să permită discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.