Partidul Laburist, de opoziţie în Marea Britanie, a câştigat vineri un colegiu parlamentar în nordul Angliei, provocând o pierdere grea conservatorilor aflaţi la guvernare, la începutul a ceea ce pare să fie o rundă de rezultate dureroase pentru premierul Rishi Sunak în alegerile locale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victoria zdrobitoare a dat tonul pentru ceea ce vor fi două zile de rezultate locale atent urmărite înainte de alegerile naţionale din acest an, care, potrivit sondajelor, l-ar putea aduce la putere pe liderul laburist Keir Starmer şi ar putea pune capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare.

Alegătorii au votat joi pentru mai mult de 2.000 de locuri ocupate de autorităţi locale din Anglia şi pentru o serie de alegeri de primari de profil înalt, inclusiv în capitala Londra.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Colegiul Blackpool South a fost singurul colegiu parlamentar pus în joc după ce actualul preşedinte, ales în 2019 în calitate de candidat conservator, a demisionat din cauza unui scandal de lobby. Candidatul laburist Chris Webb a câştigat alegerile din Blackpool cu 10.825 de voturi. Candidatul conservator s-a clasat pe locul al doilea, cu 3.218 voturi. Schimbarea de 26% în favoarea laburiştilor faţă de rezultatul din 2019 a fost a treia cea mai categorică înfrângere din istoria alegerilor parţiale postbelice, a declarat expertul în sondaje John Curtice.

Înfrângerea din Blackpool şi primele semne ale unor pierderi profunde la nivel de consilii vor spori speranţele laburiştilor de a obţine o victorie zdrobitoare asupra conservatorilor lui Sunak la alegerile naţionale. "Această victorie seismică în Blackpool South este cel mai important rezultat de astăzi", a declarat Starmer. "Aceasta este singura competiţie în care alegătorii au avut şansa de a trimite un mesaj direct conservatorilor lui Rishi Sunak, iar acest mesaj este un vot copleşitor pentru schimbare", a adăugat el.

Conservatorii lui Sunak se află la aproximativ 20 de puncte procentuale în spatele laburiştilor în majoritatea sondajelor de opinie pentru alegerile naţionale, pe care Sunak intenţionează să le convoace în a doua jumătate a anului.

Curtice a declarat că, pe baza rezultatelor de până acum, conservatorii ar putea avea parte de cele mai slabe rezultate la alegerile locale din ultimii 40 de ani şi sunt pe cale să fie învinşi şi în alegerile naţionale.

Primele 500 de rezultate din cele peste 2.600 de consilii locale au arătat că laburiştii au înregistrat câştiguri în detrimentul conservatorilor - în conformitate cu predicţie ministrului de finanţe Jeremy Hunt, care a prezis înainte de vot pierderi semnificative pentru partidul de guvernământ.

La rândul lor, conservatorii au încercat să amortizeze efectele, scoţând în evidenţă rezultatele dintr-un consiliu din sud-estul ţării, pe care Starmer îl făcuse o ţintă cheie, dar nu a reuşit să obţină controlul. "Deşi este o noapte grea pentru Partidul Conservator, este clar că nu există dragoste absolută nici pentru Keir Starmer", a declarat un purtător de cuvânt al conservatorilor.

Deşi alegerile locale nu reflectă întotdeauna modul în care oamenii vor vota într-o competiţie naţională, o înfrângere usturătoare ar putea declanşa o nouă furtună în Partidul Conservator cu privire la conducerea lui Sunak şi la perspectiva pierderii puterii.

Amploarea acestei nelinişti ar putea depinde de rezultatele a două alegeri pentru primării, în care conservatorii speră să arate că încă mai pot păstra terenul, în centrul şi nord-estul Angliei. Rezultatul alegerilor pentru primăria din Tees Valley este aşteptat vineri, în timp ce primarul din West Midlands va fi anunţat sâmbătă.

Rezultatul din Londra, unde se aşteaptă ca actualul primar laburist Sadiq Khan să câştige un nou mandat, ar urma să fie cunoscut, de asemenea, sâmbătă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.