Armata israeliană anunţă că a interceptat sâmbătă o rachetă lansată din Yemen, la o zi după ce capitala Sanaa, aflată sub controlul rebelilor huthi, a fost ţinta unui nou atac aerian israelian, relatează AFP.
Acest atac intervine la o zi după raiduri israeliene sângeroase vizând instalaţii controlate de către rebeli, şi anume aeroportul din Sanaa - în care se afla directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus şi coordonatorul ONU al Ajutorului Umanitar în Yemen.
Era neclar imediat ce a condus la atacul israelian de vineri în capitala Yemenului, semnalat şi de către martori.
Huthi au evocat o ”agresiune americană şi britanică”.
Rebelii au anunţat, cu puţin înainte că au tras o rachetă către aeroportul din Tel Aviv, în centrul Israelului, că au lansat drone către oraşul Tel Aviv şi că au atacat o navă la Marea Arabiei.
Sâmbătă dimineaţa, armata israeliană a anunţat că o rachetă lansată don Yemen a fost interceptată ”înainte să pătrundă pe teritoriul israelian”. Sirene de alertă au au fost declanşate în centrul Israelului, conform protocolului.
Atacurile huthi intervin în urma unor atacuri israeliene joi împotriva unor instalaţii controlate de către rebeli, între care şi aeroportul din Sanaa, baze, centrale electrice şi instalaţii portuare în alte părţi ale Yemenului, potrivit insurgenţilor, care au denunţat ”o crimă”.
Şase persoane au fost ucise în Yemen, potrivit huthi, Patru persoane au fost ucise pe aeroportul din Sanaa, iar aproximativ 20 de călători şi membri ai personalului au fost răniţi, potrivit adjunctului ministrului Transporturilor din administraţia rebelă, Yahya al-Sayani.
Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus se afla pe aeroportul din Sanaa la momentul bombardamentului şi a anunţat pe X că este ”teafăr şi nevătămat”.
El a anunţat vineri pe X că a sosit în capitala Iordaniei, Amman, şi a precizat că un membru al personalului Serviciului Aerian Umanitar al ONU (UNHAS), rănit în atacul israelian pe aeroport, a fost evacuat către Iordania pentru a primi îngrijiri medicale.
Coordonatorul ONU al Ajutorului Umanitar în Yemen Julien Harneis, care se afla de asemenea pe aeroportul Sanaa în timpul raidului israelian, a denunţat vineri atacuri israeliene împotriva unei instalaţii ”civile” ”absolut vitale” în transportul umanitar în această ţară devastată de război din 2014.
”Cel mai terifiant (...) este faptul că aceste atacuri au loc (...) în timp ce un avion de linie aparţinând (companiei aeriene) Yemenia Airways, care transporta sute de yeminţi, se pregătea să aterizeze”, a denunţat el în faţa presei printr-o legătură video din Yemen.
AEROPORT AVARIAT
Sayani a precizat că zborurile s-au reluat vineri, la ora locală 10.00 (9.00, ora României), pe aeroportul din Sanaa.
Turnul de control a fost ”atins în mod direct”, dar şi sala de plecări şi echipamente de navigaţie, a denunţat el.
Imagini AFP surprind Turnul de Control distrus, geamurile unei clădiri sparte şi cioburi pe jos.
Începând din 2022, numai compania naţională aeriană Yemenia asigură o legătură comercială limitată, de pe aeroportul din Sanaa, iar Ammanul este unica destinaţie. În perioada 2016-2022, aeroportul opera numai zboruri umanitare ale ONU.
Armata israeliană a anunţat că a ţintit joi ”infrastructuri militare folosite de către huthi pe aeroportul din Sanaa” şi centrale electrice şi instalaţii militare la Hodeida (vest), ca ripostă la atacuri rebele.
Huthi, susţinuţi de Iran, controlează Sanaa şi porţiuni vaste din Yemen, o ţară săracă situată în Peninsula Arabică.
”Agresiunea israeliană nu va face decât să crească hotărârea poporului yemenit de a continua să susţină poporul palestinian”, au anunţat într-un comunicat insurgenţii, care au lansat, de la începutul Războiului din Fâşia Gaza, numeroase atacuri împotriva Israelului, în semn de ”solidaritate” cu palestinienii.
NETANYAHU VREA ”DISTRUGEREA INFRASTRUCTURILOR”
Vineri, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în centrul Sanaa în semn de protest faţă de atacurile israeliene vizând oraşul şi în semn de reafirmare a susţinerii palestinienilor.
”Ecuaţia s-a schimbat şi a devenit de-acum: aeroport contra aeroport, port contra port şi infrastructuri contra infrastructuri”, a declarat AFP un manifestant, Mohammed al-Gobisi. ”Nu ne vom abandona susţinerea fraţilor noştri palestinieni”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat din nou, joi, că Israelul va continua să-i atace pe huthi.
”Suntem hotărâţi să tăiem această aripă teroristă a axei răului iranian”, a declarat el, după ce a cerut armatei israeliene ”să distrugă infrastructurile” acestor rebeli.
”Îii vom lovi pe toţi liderii huthi”, a ameninţat ministrul său al Apărării Israel Katz.
Majoritatea atacurilor huthi împotriva Israelului au fost contracarate sau nu au provocat pagube materiale.
Însă, sâmbăta trecută, un atac cu rachetă s-a soldat cu 16 răniţi la Tel Aviv, iar în iulie un civil israelian a fost ucis la Tel Aviv în explozia unei drone.
Israelul a ripostat prin atacuri aeriene în Yemen, unde huthi au preluat controlul capitalei Sanaa în 2014, în urma unei ofensive fulgerătoare, declanşând un război civil.
Rebelii atacă nave cu legături, în opinia lor, cu Israelul, Statele Unite sau Regatul Unit, atât la marea Roşei, cât şi la Golful Aden, în pofida unor atacuri desfăşurate de către armata americană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.