Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţă că instalaţiile nucleare iraniene nu au suferit nicio pagubă în exploziile de vineri dimineaţa, într-un atac lansat de Israel în Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AIEA îndeamnă pe X ”la cea mai mare reţinere” a tuturor părţilor.

”Instalaţiile nucleare din regiunea Isfahan nu ar trebui săfie niciodată ţinta unor conflicte militare”, subliniază agenţia ONU.

AIEA anunţă că urmăreşte situaţia ”foarte îndeaproape”.

Israelul a lansat un atac împotriva Israelului vineri, ca represalii faţă de atacuri iraniene pe teritoriul israelian vinerea trecută, potrivt unor oficiali americani citaţi de ABC News, CBS News şi CNN, dar şi presei iraniene.

Teheranul a anunţat că au avut loc trei explozii în apropierea unei baze militare în regiunea Isfahan (centru), potrivit agenţiei iraniene oficiale de presă Fars.

Iranul şi-a activat apărarea aeriană în mai multe provincii în urma atacului israelian.

Drone au fost doborâte, însă nu a avut loc un atac cu rachetă ”până acum”, anunţă autorităţile iraniene.

Instalaţiile nucleare din regiunea Isfahan sunt ”în deplină securitate”, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim.

”NICIO EXPLOZIE LA SCARĂ MARE”

Agenţia oficială iraniană de presă Irna a anunţat că nu a avut loc ”nicio pagubă majoră” nu a fost raportată după exploziile auzite vineri în zori .

”Nicio pagubă şi nici explozie la scară mare nu au fost semnalate”, scrie Irna în baza informaţiilor raportate de jurnalişti.

”Instalaţiile importante, mai ales instalaţiile nucleare sunt complet sigure şi nu s-a semnalat niciun accident în ele”, subliniază Irna.

Zborirule comerciale au fost temporar suspendate la plecare şi la sosire pe mai multe aeroporturi, potrivit agenţiei iraniene de presă Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

Avioane pot decola şi ateriza din nou, începând de vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional Imam Khomeini şi pe aeroportul intern Mehrabad.

Australia le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene, din cauza unei ”puternice ameninţări cu represalii militare şi atacuri teroriste”.

SUA NU AU APROBAT RIPOSTA ISRAELIANĂ

Israelul a avertizat că va riposta după ce Iranul a tras sute de rachete şi drone pe teritoriul israelian weekendul trecut.

Acest atac iranian a avut loc în urma distrugerii Consulatului Iranului la Damasc, în Siria, într-un atac atribuit Israelului.

Potrivit posturilor american NBC News şi CNN, Israelul a fost informat de Israel cu privire la riposta în Iran, însă Washingtonul nu a aprobat şi nu a jucat niciun rol în aceasta, potrivit unor oficiali americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.