Guvernul preşedintelui Donald Trump urmează să sanţcioneze financiar California - cu până la 200 de milioane de dolari -, deoarece acest stat condus de către democraţi obligă asigurătorii de sănătate să acopere costul întreruperii voluntare a sarcinii, o încălcare a legislaţiei federale în opinia Executivului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a denunţat un ”act politic meschin”.

”Sănătatea femeilor este sănătate publică”, subliniază el într-un comunicat.

Subiectul avortului este extrem de clivant în Statele Unite, iar Donald Trump, care pleacă de la Casa Albă la 20 ianuarie, a curtat dreapta religioasă, promiţând să numească judecători care se opun avortului.

La rândul său, California, un bastion democrat şi vârful de lance al opoziţiei faţă de această politică a miliardarului conservator, a adoptat în 2014 o legislaţie care obligă angajatorii şi asigurătorii privaţi să includă în asigurările lor de sănătate rambursarea avortului.

Guvernul Trump aprecia la începutul anului că această dispoziţie este contrară unei legi federale cu privire la libertatea conştiinţei, care interzice orice discriminare a asigurătorilor care refuză să acopere avortul.

Departamemtul american al Săntăţii a anunţat miercuri, într-un comunicat, că este necesar să aibă loc conformări şi că autorităţile californiene urmează să fie private de 200 de milioane de dolari, o sumă care urmează să fie reţinută din finanţarea federală destinată asigurărilor de sănătate ale celor mai săraci certăţeni, aferente primului trimestru din 2021.

”Entităţile care primesc fonduri (de la Departamentul Sănătăţii) ar trebui să se gândească de două ori înainte să încalce legea federală”, scrie în comunicat directorul Biroului Drepturilor Civice de la Departamentul Sănătăţii Roger Severino.

”Indiferent ce credem despre legalitatea avortului, nimeni nu ar trebui să fie pedepsit pentru că refuză să plătească sau să contribuie la retragerea unei vieţi umane”, consideră el.

Departamentul Sănătăţii precizează că suma de 200 de milioane de dolari va fi reţinută în fiecare trimestru din fondurile destinate Californiei, atât timp legislaţia nu este amendată.

Această decizie are însă puţine şanse să fie pusă în aplicare, în contextul în care preşedintele ales Joe Biden o poate anula după ce intră în funcţie.

Ca o ironie a istoriei, actualul procuror general al Californiei Xavier Becerra a fost nominalizat de către Joe Biden în postul de secretar al Sănătăţii.

Potrivit unui sondaj efectuat de către centrul de cercatare Pew în 2018, 58% dintre americani consideră că avortul este necesar să fie legal, iar alţi 37% vor ca acesta să fie interzis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.