Guvernul ceh anunţă că a adoptat marţi o reformă a pensiilor prin care creşte vârsta ieşirii la pensie la peste 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reformă - care urmează să intre în vigoare din 2025 - urmează să fie prezentată în Parlament, în care Guvernul dispune de o majoritate.

”Această reformă le va garanta pensii demne persoanelor care au în prezent 30 sau 40 de ani”, a declarat presei premierul Petr Fiala.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Dacă nu aprobăm acest text, sistemul se va prăbuşi mai devreme sau mai târziu”, argumentează el.

VÂRSTA PENSIONĂRII CREŞTE ODATĂ CU SPERANŢA DE VIAŢĂ

Vârsta penionării a crescut cu regularitate şi este plafonată în prezent la 65 de ani în cazul persoanelor născute după 1971.

Reforma prevede ca vârsta pensionării să crească odată cu speranţa de viaţă şi va fi stabilită anula în cazul persoanelor care împlinesc 50 de ani.

Prin această reformă, un ceh mediu va trăi 21,5 ani ca pensionar.

Potrivit unor previziuni guvernamentale, deficitul sistemului pensiilor urmează să scadă la 1% din PIB în 2050, faţă de 5%, cât ar urma să fie în lipsa acestei reforme.

”În 2000, Cehia avea un pensionar la cinci persoane. În 2050, va fi unul din două. Este clar că trebuie să acţionăm”, subliniază Petr Fiala.

Pensia minimă urmează să reprezinte 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut locuri de muncă cu risc se pot pensiona cu până la cinci ani mai devreme.

Cehia este un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 10,9 milioane de locuitori, a cărui economie depinde puternic de producţia de automobile şi exporturi către zona euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.