Două asociaţii au depus plângere, la Paris, cu privire la complicitate la crime de război, în care acuză grupul francez TotalEnergies de faptul că a continuat să exploateze un zăcământ, în Rusia, şi că a produs carburant folosit de către avioane ruseşti în Războiul rus din Ucraina, potrivit unei surse apropiate dosarului, relatează AFP.
Această plângere a fost depusă joi la Procuratura Naţională franceză Antiteroristă (PNAT), competentă în crime de război, de către asociaţiile Darwin Climax Coalition din Franţa şi Razom we stand, din Ucraina, care cer Franţei să impună un embargo importurlui de energie fosilă din Rusia.
Grupul francez TotalEnergies, contactat de AFP, a denunţnat acuzaţii ”revoltătoare”, defăimătoare” şi ”nefondate”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
ALIEMNTAREA AVIOANELOR RUSEŞTI
În plângere, de care AFP scrie că avea cunoştinţă, se arată că TotalEnergies deţinea - până în septembrie - 49% din coîntreprinderea Terneftegaz, care exploatează zăcământul Termokarstovoie, în Marele Nord rus. Restul de 51% este deţinut de grupul rus Novatek, la care TotalEnergies este acţionat cu 19,4%.â
Cotidianul francez Le Monde dezvăluia, la 24 august, în baza mai multor documente şi unei anchete a ONG-ului Global Witness, că zăcământul Termokarstovoie a furnizat condensuri de gaze naturale unei rafinării din Omsk, în Siberia, care produce carburant, care a fost expediat să alimenteze avioane ruse angajate în Războiul rus din Ucraina, cel puţin în iulie.
După dezvăluirile Le Monde, gigantul francez al energiei a dat asigurări că ”nu produce kerosen pentru armata rusă”.
Două zile mai târziu, anunţa că un acord, la 18 iulie, de cedare a acţiunilor sale (49%) la Terneftegaz către Novatek.
Această vânzare a fost finalizată în septembrie.
LOVITURI AERIENE
Reclamanţii acuză că, ”prin continuarea exploatării zăcământului Termokarstovoie” după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, TotalEnergies a ”contribuit la furnizarea Guvernului rus a mijloacelor necesare comiterii unor crime de război” în Ucraina, în care armata rusă a lansat lovituri aeriene vizând civili.
”Carburantul indispensabil operaţiunilor militare aeriene a servit, aşadar, Rusiei să comită bombardamente împotriva populaţiei civile, care au condus la moartea a cel puţin 5.587 de persoane şi rănirea altor 7.890” de persoane, acuză reclamanţii.
Ei acuză că TotalEnergies nu avea cum să nu cunoască relaţiile puternice de influenţă dintre Novatek şi regimul lui Vladimir Putin.
Oligarhul Ghenadi Timcenko, un apropiat al lui Vladimir Putin, a plecat, în martie, din Consiliul de Administraţie al grupului, din cauză că a fost vizat de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE), subliniază ei.
Directorul general al Novatek, Leonid Mikhelson, este, la rândul său, vizat de sancţiuni impuse de către Regatul Unit, argumentează ei.
TOTALENERGIES ”RESPINGE CATEGORIC”
”TotalEnergies respinge categoric toate acuzaţiile nefondate ale Global Witness, publicate de ziarul Le Monde în august”, a anunţat vineri grupul, care susţine că aceste condensuri instabile produse de Terneftegaz au fost ”exportate în străinătate” şi nu au putut fi folosite, astfel, de către armata rusă în carburant pentru avioanele acesteia.
”A fi «complice la crime de război» înseamnă să furnizezi un ajutor direct unui stat sau unei organizaţii criminale care comit crime”, subliniază TotalEnergies.
”Aceste acuzaţii sunt o insultă la adresa echipei noastre”, contraatacă grupul.
În plângere se subliniază ”schimbarera juridică a noţiunii de complicitate, care revine la a considera că mari actori privaţi (şi publici) pot fi daţi în judecată (...), chiar dacă nu se prezintă proba care să arate că împărtăşesc planul autorului principal”, în acest caz, armata rusă.
”Justiţia nu mai poate fi oarbă la concursul indirect, dar esenţial, pe care unele multinaţionale îl dau efortului de război sau la profiturile considerabile pe care care continuă să le obţină după invazia Ucrainei”, declară AFP avocaţii asociaţiilor, William Bourdon, Vincent Brengarth şi Henri Thuilliez.
”Franţa nu poate ca în acelaşi timnp să condamne invazia (rusă a Ucrainei) şi să nu facă nimic împotriva unor comportamente care o întreţin”, denunţă ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...