Reprezentanţii Facebook au anunţat că vor începe marcarea ştirilor false cu anumite etichete de avertizare pentru utilizatorii, care vor încerca distribuirea acestora pe reţeaua socială. Ştirile cu informaţii false - care au fost publicate cu intenţia de a-i manipula pe utilizatori - vor fi marcate cu un ”steag” de către reţeau socială, transmite CNN.
Aceste etichete de avertizare vor funcţiona prin introducerea unui mesaj în roşu sub titlu ştirii false, cu textul ”disputat de o parte terţă de fact-checkeri”.
Utilizatorii vor putea să acceseze secţiunea ”de ce este disputat?” pentru a afla mai multe informaţii.
Angajaţii Facebook nu vor face în sine acest fact-checking. Mark Zuckerberg a spus în repetate rânduri că ”nu vrem să fim noi arbitrii adevărului, dar în schimb ne vom baza pe comunitate şi pe părţi terţe de încredere”.
Aceste părţi terţe vor fi reprezentate de organizaţii de fact-checking, care şi-au luat un angajament faţă de Codul Internaţional de Principii de Fact Checking. Aceste principii de fact-checking au fost redactate de către organizaţia de jurnalişti Poynter.
Câteva zeci de organizaţii de fact-checking din întreaga lume au semnat acest cod de principii.
”Vom utiliza plângerile din comunitatea noastră şi alte semnale pentru a trimite anumite articole către aceste organizaţii. Dacă organizaţiile de fact-checking stabilesc că o anumită ştire este falsă, atunci aceasta va fi marcată ca ştire disputată şi vom avea un link spre un articol care explică de ce ştirea respectivă nu este corectă”, a declarat vicepreşedintele Facebook, Adam Mosseri.
Facebook se asigură cu utilizatorii vor putea să posteze în continuare ce vor, chiar dacă vorbim de ştiri false.
”Dar vei vedea o avertizare legată de acea poveste disputată atunci când o distribui”, a explicat Mosseri.
De asemenea, aceste ştiri disputate vor apărea mai jos în cronologia utilizatorului, iar de acest lucru se va asigura algoritmul dezvoltat de Facebook.
Reţeaua socială este presată să acţioneze pentru a combate proliferarea fenomenului ştirilor false, însă fiecare parte are propria definiţie cu privire la ce reprezintă aceste ştiri. Organizaţiile jurnalistice susţin că o ştire falsă reprezintă orice material care încearcă să manipuleze.
Însă, Facebook vrea să contracareze doar ”cel mai mare rău”, adică acele ştiri care sunt în mod clar farse distribuite de spammeri pentru propriul câştig.
Asemenea ştiri s-au bucurat de un mare succes în timpul campaniei electorale, iar nişte adolescenţi macedoneni au creat sute de site-uri cu ştiri false în favoarea lui Donald Trump.
Facebook încearcă să reducă şi câştigurile financiare obţinute de cei care postează ştirile false.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.