Două balene beluga au fost salvate din oraşul asediat Harkov din Ucraina şi duse la un acvariu din Valencia (Spania), în cadrul unei operaţiuni complexe, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă multinaţională din care au făcut parte experţi în mamifere marina de la Oceanogràfic de Valencia, cel mai mare oceanariu din Europa, Acvariul din Atlanta, Georgia, şi de la SeaWorld a fost implicantă în această călătorie riscantă.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Perechea de beluga – un mascul de 15 ani numit Plombir şi o femelă de 14 ani numită Miranda – au ajuns, marţi seară, într-o ”stare de sănătate delicată”, după o ”călătorie epuizantă”, potrivit Acvariului din Georgia.

Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, care se află în apropiere de graniţa cu Rusia, se confruntă cu o avalanşă de atacuri ale ruşilor, în ultimele săptămâni.

Luna trecută, un atac rusesc asupra unui magazin a dus la moartea a 18 persoane, inclusiv o fată de 12 ani, au afirmat oficiali regionali.

”Oraşul se confruntă cu ameninţarea crescând a focului de artilerie, care s-a intensificat în ultimele săptămâni, cu bombe care cad la câteva sute de metri de acvariu”, a arătat Acvariul din Georgia, într-un comunicat de presă.

Călătoria a început luni, când echipa a scos balenele din Delfinariul NEMO din Ucraina şi le-a transportat timp de 12 ore de la Harkov la Odesa.

De acolo, au călătorit spre graniţa cu Moldova, unde oficiali UE au aranjat să grăbească controlul de frontieră.

Un avion cu şase locuri închiriat a aşteptat echipa de salvare în capitala Moldovei, Chişinău, pentru a zbura spre Valencia, unde au ajuns marţi.

”Sănătatea şi siguranţa celor două beluga au fost prioritatea noastră şi au fost condiţii solicitante, inclusiv drumuri rele, temperaturi în creştere şi riscurile inerente unei zone de război”, a declarat Keith Yip, specialist în îngrijirea animalelor la SeaWorld.

Perechea de beluga primeşte îngrijiri specializate de la o echipă de ”experţi medicali, nutriţionişti şi comportamentali”, iar doi îngrijitori ucraineni rămân cu ele pentru primele săptămâni, pentru a ajuta la tranziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.