Noul preşedinte american Donald Trump se declară în favoarea ideii cumpărării TikTok de către prietenul său Elon Musk şi vrea ca entitatea care cumpără aplicaţia chinezească să ”dea jumătate Statelor Unite” în schimbul unei ”licenţe”, relatează AFP.
Viitorul aplicaţiei în America este în continuare incert.
Luni, Trump a semnat un decret prin care ordonă Guvernului să suspende timp de 75 de zile aplicarea legii care o interzice, pentru a găsi o soliuţie la această interzicere care a intrat în vigoare duminică.
President Donald Trump signed an executive order delaying a ban of TikTok by 75 days. Trump suggested that the US government should be a half owner of the popular short-video app's US business in return for keeping the app alive https://t.co/qRZ5mUSq9Y pic.twitter.com/SjInBPkjVk
— Reuters (@Reuters) January 21, 2025
Potrivit unor zvonuri tot mai insistente pe reţele de socializare, Elon Musk, patronul X, SpaceX şi Tesla ar fi pregătit să cumpere reţeaua de socializare a întreprinderii chineze ByteDance pentru a pune capăt situaţiei.
Miliardarul sud-african nu a confirmat însă aceste zvonuri.
Legea respectivă, adoptată de Congres în 2024 şi care a intrat în vigoare duminică, impune fimei-mamă a platformei să o vândă, altfel fiind interzisă pe teritoriul american.
Reţeaua de socializare a fost inaccesibilă în weekend timp de câteva ore.
Legea prevede amenzi foarte mari ale furnizorilor de Internet şi magazinelor de aplicaţii, de până la 5.000 de dolari pentru fiecare utilizator în cazul magazinelor.
Aceste sancţiuni sunt aplicate de către Departamentul Justiţiei, pe care Donald Trump l-a somat să nu intervină timp de două luni şi jumătate - o perioadă în care urmează să-şi ”consulte consilierii” se arată în decretul de luni.
Această măsură a liniştit Oracle - întreprinderea americană care găzduieşte TikTok pe serverele sale informatice -, dar nu şi Apple şi Google, care au retras duminică reţeaua de socailizare de pe platformele lor de descărcare de aplicaţii mobile.
Cei 170 de milioane de utilizatori care au deja TikTok în America pot continua să o folosească, dar nu mai pot actualiza regulat platforma.
”PROBLEME MAI GRAVE”
Donald Trump intenţionează să folosească acest termen penttru a evalua riscurile pe care le reprezintă TikTok şi acţionarul său chinez în domeniul securităţii şi ”să stabilească dacă măsurile luate deja de TikTok sunt suficiente”.
Aleşii americani au justificat adoptarea legii prin necesitatea de a împiedica autorităţile chineze să aibă acces la datele utilizatorilor americani sau să manipuleze opinia din Statele Unite.
Însă noul şef de stat, care vrut să interzică TikTok în primul său mandat - în numele securităţii naţionale -, a relativizat, de această dată, riscurile pe care le ridică reţeaua de socailizare chineză.
A montage of Trump repeatedly bragging about banning TikTok is now surfacing online.
— No Lie with Brian Tyler Cohen (@NoLieWithBTC) January 19, 2025
Can’t make this up. pic.twitter.com/ilIpiXIPkm
”Sunt atât de multe produse fabricate în China, iar singurul de care se plâng este TikTok”, a declarat luni Donald Trump, referindu-se la aleşii din Congres.
”Să fim cinstiţi, avem probleme mai grave decât ca China să recupereze informaţii despre copii tineri”, utilizatorii TikTok, adăuga el.
Marţi, răspunzând întrebării unui jurnalist, el a declarat că este ”deschis” ideii ca Elon Musk să cumpere platforma ”dacă vrea”.
President Donald Trump said he was open to billionaire Elon Musk buying social media app TikTok if the Tesla CEO wanted to do so. The short-video app was taken offline temporarily for US users before it came back online https://t.co/CpDclYTKPi pic.twitter.com/IofpfCrMMp
— Reuters (@Reuters) January 22, 2025
Cel mai bogat om din lume a făcut campanie în favoarea candidatului republican şi a primit o misiune consultativă în Guvern, pentru a face economii.
Săptămâna trecută, agenţia Bloomberg a publicatun articol în care scria că Guvernul chinez ar fi deschis unei cumpărări de către Elon Musk - un scenariu pe care TikTok l-a catalogat drept o ”pură ficţiune”.
”PRINCIPIILE PIEŢEI”
Donald Trump a propus ca ByteDance să dea Statelor Unite 50% din capitalul TikTok, în schimbul neaplicării legii.
Guvernul ar putea apoi să atribuie această participaţie unor interese private americane, potrivit noul preşedinte.
”Poate că ne-ar trebui acordul Chinei, dar sunt sigur că ni-l va da”, a declarat Donald Trump.
”TikTok are o valoare mare, dar dacă ei nu aprobă nu o va mai avea”, a subliniat el.
Întrebat luni, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a răsouns că ”în domeniul operaţiunilor de achizţie, întreprinderile ar trebui să decidă în mod independent, în acord cu principiile pieţei”.
Dacă China refuză să-şi dea unda verde, ”le vom impune taxe vamale”, a ameninţat preşedintele american.
Întrebat marţi despre propria folosire a aplicaţiei chinezeşti pe telefonul său - interzisă pe aparatele Guvernului american - Donald Trump a răspuns că nu o are, dar că o va descărca ”imediat”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.