Digul temporar care va permite ca ajutorul umanitar să intre în Gaza dinspre mare se deplasează din portul Ashdod spre Gaza, potrivit unui oficial american din domeniul Apărării, transmite CNN.
În plus, navele militare care vor construi digul şi îl vor fixa pe plajă se îndreaptă, de asemenea, spre Gaza, a declarat oficialul.
Preocupările legate de securitate şi condiţiile de pe mare au întârziat deplasarea digului timp de mai multe zile, dar marţi, secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că digul ar trebui să fie operaţional "în zilele următoare".
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Portul Ashdod se află la aproximativ 50 de kilometri de locul de distribuţie din Gaza, unde vor fi descărcate mărfurile de pe dig, ceea ce înseamnă că părţile componente ale sistemului ar trebui să fie în curând pe poziţie.
Sistemul Joint Logistics Over-the-Shore (JLOTS) este alcătuit din două părţi: debarcaderul plutitor unde vor fi descărcate transporturile şi drumul expres pentru a transfera transporturile la punctul de distribuţie din Gaza.
Miercuri, Regatul Unit a anunţat că primul său transport de ajutor umanitar, inclusiv 8.400 de adăposturi temporare, este în drum din Cipru spre Gaza. Cipru este punctul de staţionare pentru ajutorul umanitar care va fi trimis în Gaza prin coridorul maritim şi prin dig.
"Ajutorul va fi distribuit în Gaza cât mai curând posibil", a precizat Marea Britanie în anunţul său.
Între timp, ajutorul umanitar american este deja poziţionat pe o navă în portul Ashdod pentru a fi descărcat atunci când debarcaderul va fi gata, a declarat Pentagonul.
Debarcaderul temporar este destinat să suplimenteze ajutorul care intră prin punctele de trecere terestre în Gaza. Obiectivul iniţial este de a permite ca 90 de camioane cu ajutoare să intre în Gaza în fiecare zi prin debarcader, a declarat Marea Britanie, un număr care ar putea creşte la 150 de camioane pe zi atunci când debarcaderul va fi complet operaţional.
Săptămâna trecută, CNN a relatat că SUA se confruntă încă cu o serie de obstacole înainte ca JLOTS să poată începe operaţiunile. SUA urmăreau îndeaproape dacă ceea ce a numit o incursiune israeliană "limitată" în Rafah, în sudul Gaza, va afecta debarcaderul temporar. În plus, SUA nu finalizaseră încă planurile cu privire la cine ar urma să transporte transportă transporturile de ajutor umanitar de la şosea până la punctul de distribuţie din Gaza.
Luni, Pentagonul a declarat că a contractat şoferi pentru debarcader, deşi a refuzat să îi identifice pe aceştia.
"Pot doar să vă spun că este vorba despre un contractor terţ, dar atât", a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei conferinţe de presă.
Odată ce ajutorul umanitar va ajunge în Gaza, Programul alimentar mondial al ONU îl va distribui populaţiei palestiniene.
Marţi, Ryder a declarat că securitatea a fost asigurată pentru a permite începerea operaţiunilor JLOTS atunci când digul va fi gata.
"Suntem încrezători că vom avea asigurată securitatea de care avem nevoie", a spus Ryder.
JLOTS va costa aproximativ 320 de milioane de dolari pentru a funcţiona în primele trei luni, potrivit Pentagonului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...