Socialistul Igor Dodon a insistat joi seară pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria, susţinând că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu. Între timp, contracandidata proeuropeană a promis că va cere ajutorul partenerilor externi pentru a determina retragerea ruşilor de la stânga Nistrului, în cadrul dezbaterii prezidenţiale de la postul Moldova 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Eu voi cere sprijinul partenerilor pentru a obţine retragerea acestor trupe. Noi nu putem avea o armată străină în ţara noastră”, a explicat Maia Sandu, după ce a fost întrebată dacă prezenţa trupelor ruse reprezintă un pericol pentru securitatea naţională a Republicii Moldova.

Însă, Igor Dodon s-a arătat ceva mai rezervat, precizând că nicio armată nu are dreptul să se afle pe teritoriul moldovean, iar trupele ruse vor pleca ”atunci când va fi soluţionat conflictul transnistrian început în anii '90 din cauza unor unionişti ca Maia Sandu [...] Eu voi insista pe neutralitatea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dodon a promis acordarea unui statut special pentru Transnistria după modelul Găgăuziei. În schimb, proeuropeana a explicat că se poate ajunge la un consens cu liderii transnistrieni şi nu este nevoie de federaliazarea regiunii disputate sau de acordarea unui statut special.

Câţiva mii de militari ruşi sunt staţionaţi în regiunea disputată încă de la finalul războiului din Transnistria.

De asemenea, prezidenţiabilul socialist a promis că prima sa vizită în calitate de preşedinte al Republicii Moldova va fi la Moscova. Pe agenda unei discuţii cu liderii ruşi ar urma să fie situaşia exporturilor, a migranţilor, precum şi a situaţiei din Transnistria. Dodon va urma să vină şi la Bruxelles, Bucureşti şi Kiev.

Relaţiile s-au răcit considerabil în ultima perioadă între Ucraina şi Republica Moldova. Kievul a decis chiar rechemarea ambasadorului ucrainean de la Chişinău după primul dur al alegerilor prezidenţiale, ca reacţie la declaraţiile controversate ale lui Igor Dodon, care a recunoscut legitimitatea anexării Crimeei de către Rusia.

Maia Sandu a susţinut în schimb că prima ei vizită în calitate de preşedintă va fi în satele Republicii Moldova.

Cei doi prezidenţiabili şi-au prezentat şi poziţiile cu privire la politica externă a Republicii Moldova. Maia Sandu a insistat pe relaţia cu blocul comunitar şi a explicat că va face tot posibilul ca instituţiile moldovene să respecte acordul de asociere cu UE. De asemenea, proeuropeana a spus că momentan România este o ”problemă de suflet” şi a înţeles că cetăţenii moldoveni nu vor momentan Unirea.

Dodon a pledat pentru relaţii bune cu România, Ucraina şi UE, precizând că nu poate denunţa ca preşedinte acordul de asociere al Republicii Moldova cu UE.

”Va rămâne regimul liberalizat. Singurul lucru pe care va trebui să îl revizuim va fi comerţul. Piaţa noastră este invadată de produse din UE. Voi merge la Bruxells pentru a discuta această problemă”, a spus liderul PSRM.

De asemenea, prezidenţiabilul socialist a explicat că nu este anti-român, însă este împotriva unioniştilor ca Maia Sandu.

”Vorba aia: fraţi ca fraţi, dar fiecare la casa lui”, a spus Dodon.

Însă, Igor Dodon nu a ezitat să o atace pe Maia Sandu pentru că are cetăţenie română şi a jurat că va servi interesele României.

”Dumneavoastră veţi depune jurământul pe constituţia Republicii Moldova. Care constituţie o veţi respecta?”, a întrebat-o liderul socialist pe rivala sa proeuropeană.

Maia Sandu a reacţionat imediat, acuzându-l pe socialist că a catalogat 500.000 de moldoveni drept trădători pentru că deţin cetăţenie română.

Candidatul PSRM a întrebat-o pe Maia Sandu dacă va vota pentru intrarea în NATO. Însă, proeuropeana l-a acuzat că utilizează tacticile unui bărbat laş, iar integrarea în NATO nu este dorită de cetăţenii Republicii Moldova.

Pe subiectul reîntregirii teritoriului moldovean, liderul socialist a susţinut că Tiraspolul va continua să refuze orice discuţie atât timp cât se vor face declaraţii unionişte de la Chişinău, acuzând-o pe Maia Sandu că se face vinovată împreună cu miniştrii iresponsabili de atitudinea Transnistriei. 

În schimb, rivala proeuropeană a precizat că cetăţenii moldoveni sunt separaţi doar de ”hoţii şi clanurile de la guvernare”.

Igor Dodon şi Maia Sandu au semnat la final o declaraţie publică de integritate prezentată de PROMO-Lex.

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.