Columbia nu a primit, duminică, două avioane militare americane cu migranţi deportaţi în cadrul măsurilor împotriva imigraţiei impuse de preşedintele SUA Donald Trump, a anunţat un oficial american. Acesta este cel puţin al doilea caz în care o ţară din America Latină refuză zboruri militare americane de deportare.
Preşedintele columbian Gustavo Petro a condamnat practica, considerând că migranţii sunt trataţi ca infractori. Într-o postare pe platforma X, Petro a precizat că ţara sa va primi migranţii deportaţi cu avioane civile, afirmând că aceştia ar trebui să fie trataţi cu demnitate şi respect.
Decizia Columbiei vine după cea a Mexicului, care, de asemenea, a refuzat recent o solicitare de a lăsa un avion militar american cu migranţi să aterizeze.
"Statele Unite nu pot trata migranţii columbieni ca pe nişte infractori", a scris Petro, menţionând că în Columbia există 15 660 de americani fără un statut corespunzător de imigrant.
Comentariile lui Petro se adaugă valului tot mai mare de nemulţumiri din America Latină, în contextul în care administraţia lui Trump începe să se mobilizeze pentru deportări în masă.
Ministerul de Externe al Braziliei a condamnat sâmbătă "tratamentul degradant" aplicat brazilienilor după ce migranţii au fost încătuşaţi într-un zbor comercial de deportare. La sosire, unii dintre pasageri au raportat, de asemenea, rele tratamente în timpul zborului, potrivit presei locale.
Avionul, care transporta 88 de pasageri brazilieni, 16 agenţi de securitate americani şi opt membri ai echipajului, fusese programat iniţial să ajungă la Belo Horizonte, în statul Minas Gerais din sud-estul ţării.
Acolo, oficialii brazilieni au ordonat îndepărtarea cătuşelor, iar preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a desemnat un zbor al Forţelor Aeriene Braziliene (FAB) pentru a încheia călătoria, a precizat sâmbătă guvernul într-un comunicat.
Zborul charter comercial a fost al doilea din acest an din SUA care transporta migranţi fără documente deportaţi în Brazilia şi primul de la învestirea lui Trump, potrivit poliţiei federale din Brazilia.
Folosirea avioanelor militare americane pentru zboruri de deportare face parte din răspunsul Pentagonului la declaraţia de urgenţă naţională a lui Trump privind imigraţia, de luni.
În trecut, aeronavele militare americane au fost utilizate pentru a reloca persoane dintr-o ţară în alta, cum ar fi în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021.
Vineri, aeronave militare americane au efectuat două zboruri similare, fiecare cu aproximativ 80 de migranţi, către Guatemala.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.