Învestirea celui de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, urmează să aibă loc luni, la Washington, în Capitoliu, unde depune jurământul pe Biblie şi susţine un discurs foarte aşteptat, o tradiţie care a început cu George Washington în 1789, respectată de toţi şefii de stat stat la începutul mandatului, Jefferson, Biden, JFK ori Obama.
Joe Biden a îndemnat la unitate, salutând ”o zi de istorie şi speranţă”, spre deosebire de predecesorul său.
Discursul lui Donald Trump la învestirea din 2017 a avut accente sumbre.
El a evocat atunci ”mame şi copii (...) blocaţi în sărăcie, în cartierele noastre defavorizate, fabrici în paragină (...) împrăştiate ca nişte pietre de mormânt în peisajul naţiunii noastre, un sistem educativ plin de bani dar care ne lasă tinerii şi studenţii frumoşi fără cunoaştere şi crima, gangurile şi drogurile care au furat atâtea vieţi şi ne-au spliat ţara de atâta potenţial nerealizat”.
Trump încheia promiţând să-i redea Americii ”prosperitatea sa (...), mândria sa (...) şi măreţia sa”.
Ce va spune de această dată? Probabil că nu-şi va mânca vorbele.
Iată ce au spus unii dintre predecesorii săi
THOMAS JEFFERSON UMANISTUL, LINCOLN PACIFICATORUL
”Opiniile minoritare beneficiază de aceleaşi drepturi ca majoritatea, sunt protejate de acelaşi legi, iar încălcarea acestor legi este o opresiune”.
După primele două discursuri ale lui George Washington, Thomas Jefferson avea să fie primul, în 1801, prin acest mesaj profund umanist, care-şi lăsa amprenta asupra reformei tinerei democraţii.
Aproximativ 60 de ani mai târziu, la sfârşitul Războiului de Secesiune, Abraham Lincoln marca spiritele prin discursul de la a doua învestire, refuzând să-i opună de ”nordiştii” învingători ”sudiştilor”. Autorizarea şi practicarea sclaviei a fost o greşeală, o adevărată ”ofensare a lui Dumnezeu”, care a adus această încercare naţiunii.
ROOSEVELT ŞI OBAMA ÎN FAŢA CRIZELOR ECONOMICE
În 1933, Franklin Delano Roosevelt, prin New Deal-ul său, încerca să stingă incendiul crizei din 1929 şi ataca, fără menajamente, în discursul său de învestire, ”practicile făcătorilor de bani fără scrupule”.
Acest mesaj îl aminteşte pe cel al lui Barack Obama, primul preşedinte afroamerican din istoria Americii.
Intrat în funcţie la 20 ianuarie 2008, imediat după falimentul Lehman Brothers şi criza financiară, preşedintele ales avea să declare că ”această criză ne-a amintit că, dacă nu suntem atenţi, piaţa poate deveni incontrolabilă. O naţiune nu poate să prospere mult timp atunci când nu favorizează decât bogaţii”.
APELUL CĂTRE CETĂŢENI AL LUI JFK ŞI BIDEN
În 1961, John Fitzgerald Kennedy (JFK) rostea, în plin Război Rece, vorbe rămas celebre.
”Nu întrebaţi ce poate face ţara voastră pentru voi, ci ce puteţi face voi pentru ţara voastră”.
Joe Biden le cerea, la rândul său, concetăţenilor, în urmă cu patru ani, să rămână atenţi şi să angajeze la unitatea poporului şi împotriva obscurantismului.
”Există adevărul şi există minciuni, minciuni spuse pentru putere şi pentru profit. Iar fiecare dintre noi are datoria şi responsabilitatea, ca cetăţeni, ca americani şi mai ales în calitate de conducători (...) să apere adevărul şi lupte împotriva minciunilor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...