Cambridge Analytica, compania de analiză a datelor implicată într-un scandal cu Facebook, a lucrat pentru campania pro-Brexit Leave.EU şi pentru UKIP înaintea referendumului din 2016, conform unui oficial al companiei, informează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia a fost dezvăluită în emailuri interne între Cambridge Analytica şi grupările politice şi a fost transmisă parlamentului britanic marţi. Atât Leave.EU cât şi UKIP au negat că au colaborat cu Cambridge Analytica.

Brittany Kaiser, fosta şefă pentru dezvoltarea afacerilor de la firmă, a declarat că Leave.EU a folosit baze de date create de Cambridge Analytica pentru a ajunge la votanţi cu mesaje politice. Compania s-a aflat în mijlocul unui scandal global privind folosirea ilegală a datelor personale a milioane de utilizatori Facebook fără aprobarea lor şi felul în care datele au fost folosite pentru reclame politice.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Am motive serioase să cred că bazele de date procesate de Cambridge Analytica au fost folosite ulterior de către campania Leave.EU fără asistenţă din partea Cambridge Analytica”, a afirmat Kaiser.

„Este clar că au fost oferite servicii de către Cambridge Analytica pentru Leave.EU şi UKIP, chiar dacă nu a fost semnat un contract”, a precizat ea, adăugând că există mai multe documente interne care confirmă relaţia dintre fostul ei angajator şi grupările politice britanice.

Kaiser i-a scris lui Damian Collins, şeful Comitetului pentru cultură, media, sport şi mediul digital din Parlamentul britanic, pentru a-l informa de acest lucru.

„Analizarea datelor votanţilor a fost făcută la un nivel mult mai sofisticat la acest referendum decât până acum. Este o mare îngrijorare, ar trebui să introducem legislaţie de urgenţă pentru a aduce transparenţă în campaniile politice”, a afirmat Collins.

Leave.EU şi UKIP au negat în repetate rânduri că au plătit Cambridge Analytica pentru a le oferi informaţii înainte de referendumul din 2016, în ciuda declaraţiilor lui Arron Banks, co-fondatorul Leave.Eu, care a afirmat că gruparea sa a angajat firma. Ulterior, el a precizat că nu a fost semnat un contract.

„Când am spus că am angajat Cambridge Analytica, poate aş fi putut găsi o modalitate mai bună de a spune acest lucru. I-am angajat noi? Cu siguranţă nu, nu i-am plătit şi nici un am semnat un contract”, a afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.