„Sunt un tip 'niciodată Trump'. Nu l-am plăcut niciodată”. „Doamne, ce idiot!”. „Mi se pare reprobabil”. Aceste citate sunt din JD Vance, în interviuri şi pe Twitter în 2016, când publicarea autobiografiei sale „Hillbilly Elegy” l-a catapultat spre celebritate. În acelaşi an, el i-a scris în privat pe Facebook lui Josh McLaurin, un fost coleg de cameră de la Facultatea de Drept, acum senator democrat în Georgia: „Mă tot gândesc că Trump este un ticălos cinic sau că este un Hitler al Americii”. A afirma că şi-a schimbat părerea este puţin spus. JD Vance este pe cale să devină acum chiar secundul lui Trump, preluând luni funcţia de vicepreşedinte al SUA, după o ascensiune fulminantă prin lumea dreptului, a capitalului de risc şi a politicii, scrie BBC.
Pe măsură ce a ieşit din obscuritate pentru a deveni unul dintre cei mai puternici politicieni din lume în mai puţin de un deceniu, opiniile sale s-au modificat, de la poziţia sa „niciodată Trump”, devenind unul dintre cei mai fermi aliaţi ai preşedintelui ales. Funcţia de vicepreşedinte şi poziţia sa de loial mişcării MAGA (Make America Great Again) îl transformă în principalul favorit al cursei prezidenţiale din 2028, când Trump nu va mai putea candida în conformitate cu normele stabilite în Constituţia SUA.
Dar acum, fostul senator de Ohio, care a crescut în sărăcie înainte de a se înrola în armată şi de a urma cursurile uneia dintre cele mai prestigioase facultăţi de drept din ţară, se confruntă probabil cu unele dintre cele mai mari încercări ale sale - să rămână alături de Trump, chiar şi atunci când opiniile sale nu sunt în concordanţă cu baza MAGa, şi să menţină pacea în cercul interior al Casei Albe, care pare deja să se împartă în facţiuni.
Capcanele par evidente. Ultimul vicepreşedinte republican, Mike Pence, a îndrăznit să îl înfrunte pe Trump refuzând să anuleze pierderea alegerilor din 2020. Candidatura ulterioară a lui Pence la preşedinţie s-a prăbuşit şi s-a consumat, iar acum el este persona non-grata în lumea MAGA.
AUTOBIOGRAFIA SCRISĂ LA 32 DE ANI AJUNGE BEST-SELLER
Vance s-a născut la 2 august 1984 ca James Donald Bowman, în Middletown, Ohio, dintr-o mamă care se lupta cu dependenţa şi un tată care a părăsit familia când JD era mic. A fost crescut de bunicii săi materni, „Mamaw” şi „Papaw”, pe care i-a portretizat cu simpatie în volumul de memorii „Hillbilly Elegy”, publicat în 2016.
O rotaţie de figuri paterne - şi-a schimbat numele de familie de mai multe ori - şi problemele de abuz de droguri ale mamei sale au dus la o copilărie haotică, iar el şi-a găsit refugiul în casa lui Mamaw.
Când s-a căsătorit, atât JD, cât şi soţia sa, Usha, şi-au luat numele de familie Vance pentru a onora numele de familie al bunicilor săi materni - ceea ce a dus la numele său actual: James David Vance.
Middletown se află în zona „Rust Belt” (industria în decădere) din statul Ohio, dar Vance s-a identificat îndeaproape cu rădăcinile familiei sale extinse din sud, în Appalachia, vasta regiune muntoasă interioară care se întinde din sudul profund până la marginile regiunii industriale Midwest şi nord-est. În mare parte, dar nu exclusiv albă, această regiune include unele dintre cele mai sărace zone ale ţării, unde locurile de muncă sunt rare, iar drogurile şi violenţa abundă.
În „Hillbilly Elegy” (ecranizată în 2020 cu numele „Elegia celor bătuţi de soartă”), Vance a realizat un portret personal al încercărilor, suferinţelor şi deciziilor greşite ale membrilor familiei, vecinilor şi prietenilor. În timp ce îi critica pe cei din afară pentru că îi priveau cu dispreţ pe cei din comunitatea Hillbilly din Appalachia, el a adoptat un punct de vedere clar conservator, descriindu-şi oamenii ca fiind cheltuitori cronici, dependenţi de ajutoarele sociale guvernamentale şi care, de cele mai multe ori, nu reuşeau să muncească din greu şi să se ridice pe propriile picioare. El a scris că i-a văzut pe locuitorii din Apalaşi „reacţionând la circumstanţe nefavorabile în cel mai rău mod posibil” şi că erau produsul „unei culturi care încurajează decăderea socială în loc să o contracareze”.
„Adevărul este dificil”, scria el, „iar cele mai grele adevăruri pentru oamenii de aici sunt cele pe care trebuie să le spună despre ei înşişi”.
CRITIC AL LUI TRUMP ÎN 2016
În momentul apariţiei cărţii, Vance se îndepărtase de Middletown, mai întâi pentru a se înrola în rândul puşcaşilor marini americani şi a merge în misiune în Irak, iar mai târziu pentru a merge la Universitatea de Stat din Ohio, la Facultatea de Drept din Yale, şi pentru a se angaja ca bancher de risc în California.
„Hillbilly Elegy” l-a transformat nu numai într-un autor de bestseller, ci şi într-un comentator solicitat, care a fost chemat frecvent să explice atracţia lui Donald Trump pentru alegătorii albi din clasa muncitoare. Rareori a ratat ocazia de a-l critica pe candidatul republican de atunci.
„Cred că aceste alegeri au într-adevăr un efect negativ în special asupra clasei muncitoare albe”, a declarat el în octombrie 2016. „Ceea ce face este să le ofere oamenilor o scuză pentru a arăta cu degetul spre altcineva, spre imigranţii mexicani, spre comerţul chinezesc sau spre elitele democrate sau orice altceva”, a spus Vance. În mod ironic, acestea sunt exact unele dintre temele pe care el însuşi le-a abordat în mod regulat în timpul campaniei electorale din 2024.
USHA VANCE A SPRIJINIT ASCENSIUNEA FULMINANTĂ A SOŢULUI EI
În 2017, Vance s-a întors în Ohio şi a continuat să lucreze în domeniul capitalului de risc. El şi soţia sa Usha, pe care a cunoscut-o la Yale, au trei copii - Ewan, Vivek şi Mirabel.
Spre deosebire de soţul ei, Usha Vance a avut o educaţie mai elegantă, crescând într-o suburbie din San Diego, copil al unor profesori imigranţi indieni. Pe lângă diplomele de istorie şi de drept de la Yale, ea are un master de la Universitatea Cambridge.
A lucrat ca grefier al actualului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, John Roberts, iar cel mai recent a lucrat pentru Munger, Tolles & Olson, o firmă pe care o revistă juridică importantă a descris-o drept „progresistă” şi „woke”. Doamna Vance a demisionat la scurt timp după ce soţul său a fost ales de Trump pentru a fi candidatul său la vicepreşedinţie.
În timp ce soţii Vance lucrau în domeniul juridic şi financiar şi locuiau în San Francisco şi Washington DC, zvonurile despre o posibilă incursiune în politică - susţinute de noua faimă a lui JD - au crescut. Iar Vance a văzut o oportunitate atunci când senatorul republican Rob Portman din Ohio a decis să nu mai candideze pentru realegere în 2022.
Soţia lui Vance, Usha, l-a prezentat la Convenţia Naţională Republicană şi a fost alături de el în timpul evenimentelor publice din campanie, inclusiv la petrecerea din Florida din noaptea alegerii lui Trump.
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Cine este Usha Vance, avocata şi soţia vicepreşedintelui ales de Donald Trump? - FOTO, VIDEODE LA CAPITAL DE RISC LA POLITICA MARE, SCHIMBÂNDU-ŞI OPINIILE DESPRE TRUMP
Deşi la început campania sa a demarat greu, Vance a primit un impuls prin intermediul unei donaţii de 10 milioane de dolari din partea fostului său şef, Peter Thiel, o persoană influentă din Silicon Valley, apropiat mediilor conservatoare.
Retorica lui Vance s-a schimbat şi a petrecut mai puţin timp vorbind despre eşecurile clasei de jos şi mai mult despre cele ale elitelor, ale celor „woke” şi ale democraţilor. A început să apară la Fox News, dar şi pe canale politice mai agresive - inclusiv reţeaua de dreapta Newsmax şi podcasturi de nişă şi canale YouTube.
Multe dintre clipurile controversate, care au reapărut ulterior în timpul campaniei prezidenţiale din 2024, datează din perioada în care campania sa pentru Senat începea să prindă contur. La un moment dat, el i-a spus gazdei de la Fox News, Tucker Carlson, că Statele Unite sunt conduse de „o grămadă de doamne cu pisici, dar fără copii care sunt nefericite cu propriile lor vieţi şi cu alegerile pe care le-au făcut, aşa că vor să facă şi restul ţării nefericită”. Mai târziu, Vance a calificat remarca sa drept „stupidă”, dar a declarat că încerca să sublinieze faptul că „ţara a devenit aproape patologic anti-copii”.
Adevăratul obstacol care îl împiedica să fie ales în Senat din Ohio, un stat din ce în ce mai republican, era critica sa din trecut la adresa lui Trump. Vance a rămas un sceptic în privinţa lui Trump până în 2020, potrivit unor mesaje text obţinute de The Washington Post. Atunci, el a scris că preşedintele „a eşuat complet în a-şi pune în aplicare populismul economic (cu excepţia unei politici dezarticulate privind China)”. Şi a prezis în mod corect că Trump va pierde preşedinţia - deşi mai târziu va susţine afirmaţii false conform cărora Trump chiar l-a învins pe Joe Biden. Aşa că. în timpul campaniei pentru Senat din 2022, Vance şi-a cerut scuze pentru criticile sale publice anterioare la adresa lui Trump şi a obţinut o susţinere, ceea ce l-a propulsat în fruntea grupului republican şi, în cele din urmă, în Congres.
Loialitatea sa continuă faţă de Trump l-a adus pe o listă scurtă de candidaţi la funcţia de vicepreşedinte. Trump a aşteptat până la Convenţia Naţională Republicană din iulie - la doar câteva zile după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat - pentru a-l selecta pe Vance pentru nominalizarea ca vicepreşedinte. Acesta a avut parte de o primire entuziastă când a intrat în sala de festivităţi din Milwaukee, părând uşor uimit când a fost întâmpinat de cei mai loiali oameni ai partidului. Delegaţia din Ohio era entuziasmată, în timp ce alţi delegaţi au declarat că aşteaptă cu nerăbdare să afle mai multe despre cineva care a fost ales oficial doar timp de 18 luni.
CE SUSŢINE VANCE?
În Senat, el a fost un republican conservator de încredere, susţinând politici economice populiste şi devenind unul dintre cei mai mari sceptici ai Congresului cu privire la ajutorul pentru Ucraina.
Mandatul său scurt într-o cameră condusă de democraţi a însemnat că proiectele de lege pe care le-a sponsorizat au avansat rareori şi au avut adesea ca scop mai degrabă transmiterea de mesaje decât schimbarea politicilor. El a propus o legislaţie care să reţină fondurile federale pentru colegiile unde au loc proteste împotriva războiului Israelului din Gaza şi pentru colegiile care angajează imigranţi fără documente.
Vance a sprijinit, de asemenea, în martie 2024, o lege care ar scoate guvernul chinez de pe pieţele de capital din SUA dacă nu respectă legislaţia comercială internaţională.
El a abordat unele dintre aceste teme într-un discurs susţinut în luna iulie la Conferinţa Naţională a Conservatorismului, spunând: „Adevărata ameninţare la adresa democraţiei americane este că alegătorii americani continuă să voteze pentru mai puţină imigraţie, iar politicienii noştri continuă să ne răsplătească cu mai multă”.
De asemenea, el a spus că ideea visului american - „această idee de bază că ar trebui să poţi construi o viaţă bună pentru tine şi familia ta în ţara pe care o numeşti acasă” - a fost „asediată de stânga”.
Şi a mai declarat că implicarea americană în Ucraina nu a avut „niciun rezultat evident sau chiar niciun obiectiv care să fie aproape de a fi atins”.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, el a susţinut că Marea Britanie „nu o duce aşa de bine” din cauza imigraţiei şi a susţinut că, sub un guvern laburist, ţara ar deveni „prima ţară cu adevărat islamistă” care deţine bombă nucleară.
Odată ieşit în campanie, el s-a impus ca un câine de atac, criticând neîncetat opoziţia şi angajându-se cu reporterii în discuţii contradictorii la mitinguri şi în emisiuni TV.
A continuat să atragă controverse, răspândind zvonuri nefondate despre imigranţii haitieni care mănâncă animale de companie, ceea ce a provocat mari tulburări în Springfield, un oraş nu departe de oraşul natal al lui Vance din Ohio. În timpul unui interviu pentru CNN, Vance a explicat că a simţit nevoia să „creeze poveşti astfel încât mass-media să acorde atenţie suferinţei poporului american”. El a insistat că alegătorii i-au spus poveşti despre imigranţii care mănâncă animale, dar nu a detaliat.
Şi-a schimbat opiniile cu privire la politica în privinţa avortului. Convertit la catolicism, Vance şi-a exprimat la un moment dat sprijinul pentru interzicerea avortului la nivel naţional după 15 săptămâni de sarcină. Ulterior, el a susţinut punctul de vedere al lui Trump conform căruia chestiunea ar trebui să fie lăsată la latitudinea fiecărui stat.
CE URMEAZĂ PENTRU VANCE?
În timpul perioadei de tranziţie, Vance a fost adesea eclipsat în ştiri de un membru şi mai recent al echipei lui Trump - Elon Musk, pe care mai mulţi experţi l-au descris ca fiind adevărata putere din spatele tronului.
Vance a ajutat, în schimb, la prezentarea unora dintre membrii cabinetului Trump foştilor săi colegi din Senat, care votează numirile.
Dar vicepreşedintele ales şi-a atras recent şi mânia MAGA sugerând că nu toţi cei care au participat la revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 vor fi graţiaţi automat. „Dacă ai comis violenţe în acea zi, evident că nu ar trebui să fii graţiat”, a declarat el pentru Fox News. După respingerea ideii din partea susţinătorilor înfocaţi ai lui Trump, Vance şi-a apărat comentariile online şi a precizat că a donat pentru un fond legal destinat celor care au participat la revoltă.
Aceasta ar putea fi o avanpremieră a liniei fine pe care Vance va trebui să o parcurgă - să servească un preşedinte care este cunoscut pentru faptul că spune tot ce îi trece prin minte şi care este susţinut de o bază de fani devotaţi, temperând în acelaşi timp tendinţele extremiste ale lui Trump. Recompensa viitoare este potenţial uriaşă. Dar vicepreşedinţia nu este un bilet sigur către funcţia de conducere de la Casa Albă. Kamala Harris şi Mike Pence pot depune mărturie despre asta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.