Negocieri între Uniunea Europeană şi Australia lansate în 2018 au eşuat să ajungă la un acord de liber-schimb, din cauza problemei agricole, în pofida speranţei unei încheieri rapide, anunţă Bruxellesul şi Canberra, iar negocierile urmează să fie reluate în 2026 după următoarele alegeri legislative australiene, relatează AFP.
Un ministru australian estimează luni că aceste negocieri urmează să fie reluate după mai mulţi ani.
Ministrul australian al Agriculturi Murray Watt anunţă că negociatorii UE nu şi-au schimbat poziţia în cursul ultimei runde de negocieri, organizate în marja unei reuniuni G7 în Japonia.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Din nefericire, nu am obţinut schimbarea pe care o vream de la UE”, a declarat el luni postului public de televiziune australian ABC News.
Este puţin probabil ca negocierile să se reia în cursul ”acestei legislaturi”, a anunţat el, sugerând că Guvernul australian ar putea să nu revină la masa negocierilor înaintea alegerilor legislative prevăzute în 2025.
”Cred că va trebuie să treacă un anumit timp înainte ca un Guvern australian sau un lider UE să fie în măsură să negocieze un acord. Şi este păcat”, a declarat Murray Watt.
Uniunea Europeană s-a arătat optimistă în privinţa încheierii unui acord la G7, în Osaka, însă Australia a ”prezentat revendicări agricole care nu reflectă negocieri recente”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).
”Comisia este pregătită să continue negocierile”, anunţă într-un comunicat Bruxellesul.
Ministrul francez al Comerţului Olivier Becht a salutat, la sfârşitul săptămânii trecute, un ”număr de progrese foarte pozitive”, sugerând că urma să se ajungă la un acord rapid.
Negocieri între UE şi Australia cu privire la un acord de liber-schimb durează din 2018.
Cele două părţi întâmpină dificultăţi să se pună de acord asupra deschiderii pieţei europene exporturilor australiene de carne de oi, de vită şi de zahăr.
Problema accesului produselor agricole europene şi denumirilor de origine protejată europeană - vinuri, brânză, carne - a complicat situaţia.
UE speră, printr-un acord de liber-schimb, un acces mai bun la zăcăminte australiene bogate de ”minerale critice”, pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia şi China în privinţa acestor minerale-cheie care permit fabricarea eolienelor şi baterii electrice de maşină.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.