O femeie care a luat parte la asaltul Capitoliului la 6 ianuarie 2021, Pamela Hemphill, care a ispăşit 60 de zile de închisoare cu privire la faptul că a participat la această revoltă, refuză graţierea noului preşedinte Donald Trump, apreciind că ”ne-am înşelat în ziua aceea” şi condamnând Guvernul Trump care încearcă ”să rescrie istoria”, un lucru la care nu vrea să fie ”părtaşă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite a semnat luni, după ce a fost învestit, la Casa Albă, un decret prin care a graţiat peste 1.500 de participanţi la luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021, o ”profanare” fără precedent a sanctuarului democraţiei americane.

”Asta e pentru 6 ianuarie, pentru ostatici, aproximativ 1.500 de persoane vor fi complet graţiate”, declara el semnând decretul în Biroul Oval.

Decretul a stârnit un val de entuziasm în rândul trumpiştilor şi furie în rândul opozanţilor.

”Ne-am înşelat în acea zi, am încălcat legea şi nu ar trebui să existe graţieri”, a declarat ea la emisiunea BBC Newsday.

Supranumită ”Bunica MAGA” pe reţele de socializare, ea consideră că ”acceptarea unei graţieri nu va face decât să-i insulte pe poliţiştii de la Capitoliu, statul de drept şi, bineînţeles, naţiunea noastră”.

Ea a pledat vinovată şi a fost condamnată la 60 de zile de închisoare.

”Am pledat vinovată pentru că eram vinovată, iar acceptarea unei graţieri nu va servi decât să contribuie la abureala (gaslighting în engleză) lor şi la rescrierea lor falsă a faptelor”, a declarat ea BBC.

Atacatoarea Capitoliului denunţă faptul că Guvernul Trump vrea să ”rescrie istoria, iar eu nu vreau să fiu părtaşă la asta” .

Poziţia lui Pamela Hemphill nu este o premieră.

Şi alţi condamnaţi au refuzat o graţiere şi pot face acest lucru potrivit Constituţiei americane, potrivit Curţii Supreme.

Această graţiere a fost acordată tuturor persoanelor condamnate cu privire la participare la luarea cu asalt a capitoliului, cu excepţia a 14 persoane, ale căror pedepse au fost deja comutate în perioada închisorii deja ispăşite.

”Aceasă proclamaţie pune capăt unei grave nedreptăţi naţionale făcute poporului american în ultimii patru ani şi începe un proces de reconciliere naţională”, se arată în textul publicat de către Casa Albă.

Participanţii la asaltul Capitoliului ”au fost trataţi foarte nedrept”, apreciază Donald Trump.

Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, prezentă la Capitoliu la 6 ianuarie 2021, şi-a exprimat indignarea faţă de ”o insultă la adresa sistemului judiciar” american.

Ea-l acuză într-un comunicat pe noul preşedinte republican de faptul că se face astfel vinovat de ”abandonarea şi trădarea poliţiştilor care şi-au riscat viaţa pentru a opri o tentativă de subversiune a transferului puterii”.

Donald Trump minimalizează cu regularitate asaltul de la 6 ianuarie şi prezinăt această dată ca pe o ”zi a dragostei” şi o ”debordare de afecţiune” faţă de sine.

În acea zi, sute de susţinători de-ai săi, pe care i-a întărâtat prin acuzaţii lipsite de fundament cu privire la o fraudă electorală, au luat cu asalr Capitoliul cu scopul de a împiedica certificarea victoriei adversarului său Joe Biden în alegerile prezideţiale din noiembrie 2020.

Aproximativ 1.600 de persaone au fost arestate şi inculpate ulterior, dintre care peste 1.270 au fost condamnate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.