Antreprenorul australian Craig Wright afirmă în mod public că el este creatorul Bitcoin Satoshi Nakamoto, relatează BBC News.
Admiţând acest lucru, Wright pune capăt multor ani de speculaţii despre cine este autorul ideii care stă la baza sistemului banilor digitali.
Wright a furnizat o probă tehnică pentru a-şi susţine revendicarea, folosind monede despre care se ştie că sunt deţinute de către creatorul Bitcoin.
Membri marcanţi ai comunităţi Bitcoin şi echipa de bază de dezvoltatori au confirmat revendicarea lui Wright.
Wright şi-a dezvăluit identitatea pentru trei instituţii media, şi anume BBC, The Economist şi GQ.
Într-o întâlnire cu BBC, Wright a semnat digital mesaje folosind chei criptografice create în primele zile ale dezvoltării bitcoin. Cheile sunt indisolubil legate de porţiuni din bitcoin despre care se ştie că au fost create sau extrase de către Satoshi Nakamoto.
"Acestea sunt porţiuni folosite pentru a trimite zece bitcoini lui Hal Finney în ianuarie (2009), în prima tranzacţie în bitcoin", a declarat Wright în timpul demonstraţiei sale.
Celebrul criptograf Hal Finney a fost unul dintre inginerii care au ajutat la transformarea ideilor lui Wright în protocolul Bitcoin, a spus el.
"Eu am fost principala parte a acestuia, dar m-au ajutat şi alte persoane", a declarat el.
Wright a anunţat că intenţionează să dea publicităţii informaţii care le vor permite şi altora să verifice, din punct de vede criptografic, că el este Satoshi Nakamoto.
Jon Matonis, un economist şi unul dintre directorii fondatori ai Bitcoin Foundation, s-a declarat convins că Wright este cine afirmă că este
"În timpul sesiunii de dovedire de la Londra, am avut oportunitatea să examinez date pertinente din trei puncte de vedere distincte: criptografic, social şi tehnic", a declarat Matonis.
"Sunt ferm convins că Craig Wright satisface toate cele trei categorii", a adăugat el.
Dezvăluindu-se, Wright speră să pună capăt speculaţiilor de presă despre identitatea lui Satoshi Nakamoto. The New Yorker, Fast Company, Newsweek şi multe alte organizaţii media au efectuat anchete îndelungi în căutarea creatorului Bitcoin şi au prezentat numeroase persoane drept candidaţi.
În decembrie 2015, două reviste - Wired şi Gizmodo - l-au prezentat pe Wright drept candidat, după ce au primit documente despre care se crede că au fost furate şi care au dezvăluit implicarea sa în proiect.
La scurt timp după publicarea acestor informaţii, autorităţile din Australia au descins la locuinţa lui Wright.
Biroul australian pentru impozitare (ATO) a anunţat că descinderea era legată mai degrabă de o îndelungată anchetă cu privire la plata unor impozite decât de Bitcoin.
Întrebat în legătură cu această descindere, Wright a răspuns că el cooperează deplin cu ATO.
"Avem avocaţi care negociază cu ei cât am de plătit", a declarat el.
Materialele de presă publicate în decembrie au determinat şi alţi jurnalişti, dar şi pe alţii, să-l urmărească atât pe el, cât şi persoane pe care le cunoaşte, a adăugat Wright.
"Multe lucruri au fost inventate şi nu-mi place să afecteze persoane la care ţin", a spus el. "Nu vreau ca vreuna dintre ele să fie afectate de toate aceste lucruri", a subliniat el.
"Nu am făcut toate aceste lucruri pentru că aşa am vrut. Nu este din cauză că am ales aşa", a spus el, adăugând că nu intenţionează să devină figura centrală a monedelor bitcoin.
"Nu vreau să fiu figura publică a ceva", a subliniat Wright, exprimându-şi regretul faţă de faptul că a fost nevoit să-şi dezvăluie identitatea.
"Aş fi preferat să nu o fac", a spus el. "Vreau să lucrez, vreau să continui să fac ceea ce vreau să fac. Nu vreau bani, nu vreau faimă, nu vreau să fiu adorat. Vreau doar să fiu lăsat în pace", a subliniat el.
Monedele bitcoin sunt acceptate în prezent ca metodă de plată pentru o vastă varietate de bunuri şi servicii - de la transferuri internaţionale de fonduri şi până la răscumpărări pentru date criptate de viruşi informatici.
În prezent, 15,5 milioane de bitcoin se află în circulaţie. Fiecare valorează aproximativ 449 de dolari (306 lire sterline sau aproximativ 390 de euro).
Satoshi Nakamoto ar fi acumulat aproximativ un milion de bitcoin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.