Procurorii DIICOT fac 13 percheziţii, miercuri, în judeţul Sibiu şi în Bucureşti, la sediile societăţii de asigurări Carpatica şi la domiciliile mai multor persoane într-un dosar în care se fac cercetări pentru delapidare, spălare de bani, abuz în serviciu şi instigare la fals informatic.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu fac 13 percheziţii în judeţul Sibiu şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane şi la sediile Carpatica SA, într-un dosar în care se fac cercetări pentru constituire de grup infracţional, instigare la abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, instigare la fals informatic şi abuz în serviciu.
La finalul percheziţiilor, 27 de persoane vor fi duse la audieri.
Conform surselor citate, la sfârşitul anului 2014 - începutul anului 2015, întrucât societatea Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, adică valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în materia asigurărilor, Oprea Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa şi Angela Toncescu au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România.
Astfel, la sfârşitul anului 2014, s-a făcut inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii şi a tranzacţiilor privind activitatea de asigurare, constatându-se un deficit de rezervă de daună de 106.643.850,85 lei şi provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 de lei. Deficitul de rezervă a fost comunicat conducerii societăţii, însă, la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere.
Întrucât înregistrarea rezultatului inventarierii făcute ducea la majorarea necesarului de capital pe care acţionarul trebuie să îl aducă pentru ca societatea să atingă valorile prevăzute de lege ale indicatorilor financiari, Oprea Carabule - împuternicitul acţionarului semnificativ indirect Ilie Carabulea, împreună cu ceilalţi membri ai grupului, care deţineau funcţii în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind reglementarea pieţei asigurărilor din România, spun sursele menţionate.
Astfel, profitând de funcţiile deţinute, ei au făcut demersuri de natură să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Ilie Carabulea, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună.
Conform aceloraşi surse, la nivelul departamentului IT, prin intermediul directorul IT Ana Popa, au fost făcute demersuri pentru a denatura situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de daună. Astfel, au fost introduse date nereale sau au fost operate modificări în programul "Iris" (precum nepreluarea de plăţi, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuată, neînchiderea dosarelor de daună cu plata finalizată), scopul acestor alterări de date informatice fiind de a influenţa indicatorii financiari ai companiei, astfel încât societatea Carpatica Asig să atingă valorile indicatorilor financiari prevăzute de lege pentru a putea funcţiona pe piaţa asigurărilor.
Oprea-Nicolae Carabulea este fiul omului de afaceri sibian Ilie Carabulea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.