Procurorii Parchetului European au făcut, miercuri, opt percheziţii în judeţul Galaţi, într-un dosar care vizează o fraudă de 1,7 milioane de euro privind sistemele de irigaţii. Trei persoane au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Parchetul European (EPPO) din Iaşi (România) a efectuat astăzi opt percheziţii în judeţul Galaţi, într-o anchetă privind o fraudă de 1,7 milioane de euro în legătură cu proiecte pentru sisteme de irigaţii, finanţate de UE. În cauză este vorba despre o cooperativă agricolă care a obţinut finanţare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigaţii, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Cu toate acestea, potrivit anchetei, procedura de achiziţie publică pentru selectarea unei societăţi care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a avantaja o societate prestabilită, deţinută de mama unuia dintre membrii cooperativei”, a transmis, mieruri, Parchetul european, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, reprezentanţii legali ai cooperativei şi ai societăţii selectate au prezentat documente false care atestau că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea căreia i-a fost atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din România (AFIR).

”În timpul percheziţiilor de astăzi, o parte dintre persoanele cercetate au fost aduse la sediul EPPO din Iaşi pentru a li se aduce la cunoştinţă calitatea de suspecţi. Trei dintre suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicţia de a lua legătura cu alte părţi în proces, precum şi cu obligativitatea prezentării periodice la secţia de poliţie de la domiciliul lor”, mai arată procurorii europeni.

Aceştia au precizat că, pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE şi eventualele cheltuieli judiciare, procurorii europeni au confiscat şase terenuri (în valoare de aproximativ 500 000 de euro) şi a îngheţat conturile bancare deţinute de suspecţi.

Această investigaţie a mobilizat zeci de ofiţeri de poliţie din cadrul Structurii de Sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România (EPPO Support Structure in Romania), Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi ”Dunărea de Jos” Galaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.