Alte 17 persoane din comuna argeşeană Berevoieşti, reţinute în dosarul în care sunt acuzate că ţineau ca sclavi oameni, între care şi copii, pe care îi puneau la muncă forţată şi îi băteau şi sechestrau, au fost arestate joi seară, în timp ce o femeie, suspect în acelaşi caz, a fost plasată în arest la domiciliu întrucât are nevoie de dializă.
Judecătorii Tribunalului Argeş au emis mandate de arestare preventivă pe numele a încă 17 persoane dintre cele 38 reţinute în dosarul de sclavie de la Berevoieşti.
De asemenea, o femeie reţinută în acelaşi dosar a fost plasată în arest la domiciliu, întrucât are nevoie de dializă.
În total, în acest dosar au fost arestaţi preventiv 37 de suspecţi.
Iniţial, magistraţii au admis propunerile de arestare preventivă formulate de procurorii DIICOT pe numele a 20 de persoane din Berevoieşti, ceilalţi 18 suspecţi fiind prezentaţi ulterior instanţei.
Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă.
Procurorii DIICOT Piteşti au reţinut, în noaptea de miercurti spre joi, 38 de suspecţi urmăriţi penal pentru trafic de persoane şi trafic de minori în dosarul în care miercuri au fost făcute 40 de percheziţii în comuna argeşeană Berevoeşti. Reţinerile au fost făcute în urma mai multor ore de audieri.
Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, miercuri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.
Persoanele vizate în acest caz sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.
Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.
Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.
Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.
Potrivit unor surse judiciare, suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă.
În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă. Astfel, a fost identificat un bărbat care în 4 iulie 2015 a fost răpit de pe stradă de două persoane de etnie romă. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, în miezul zilei, la ora 15.45, când victima, care se afla în apropierea bisericii ”Sfântul Ioan” din Piteşti, a fost luată pe sus şi băgată cu forţa într-o autoutilitară, fiind dusă al muncă forţată.
Acesta nu este singurul caz de răpire. O altă victimă, un adolescent în vârstă de 16 ani, a fost de asemenea răpită şi obligată să muncească.
Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.
Conform surselor citate, a fost identificată o victimă care ”era legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodăria sau să comunice cu alte persoane”. Într-un alt caz, una dintre persoanele ţinute în sclavie era bătută, ameninţată şi înţepată cu cuţitul în picioare. Au fost de asemenea cazuri de victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau.
”Metodele prin care victima era forţată să presteze muncile respective constau în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate victimei în mod repetat şi regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care aceasta era supravegheată permanent de membrii familiei, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodăria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare (era pus să danseze, i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbrăcată spre amuzamentul familiei Bădală)”, au precizat sursele judiciare.
Un alt bărbat exploatat era bătut cu pumnii, cu picioarele, cu furca şi toporul şi primea doar o pâine pe zi.
Printre tratamentele umilitoare aplicate de exploatatori, sursele citate arată că un bărbat ”era pus să stea afară, dezbrăcat complet, în timpul iernii şi udat cu apă rece spre amuzamentul familiei Feraru”.
Au fost identificate şi situaţii în care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, cum a fost cazul unui bărbat care era trimis la rudele exploatatorilor ca să spele covoare, fie definitiv.
Spre exemplu, anchetatorii au identificat un bărbat recrutat în anul 2011, căruia i s-a spus că va lucra ca şofer pe o autoutilitară de transport de lemne şi că va fi plătit cu suma de 200 de lei plus cazare şi masă pentru fiecare cursă pe care o va face. În realitate, timp de doi ani, bărbatul a fost folosit la munci în gospodăria celui care l-a recrutat, dar şi ca şofer, noaptea fiind nevoit să doarmă într-o cameră neîncălzită. După doi ani, în 2013, cel care l-a recrutat l-a dat pe bărbat altei familii care a continuat să îl exploateze în acelaşi mod, iar în 2015 a fost dat altor persoane care l-au pus să conducă maşina, să cerşească în beneficiul lor, să spele vase, rufe, să măture, să încarce, să descarce şi să spargă lemne.
”Victima a fost supravegheată permanent, alimentaţia zilnică era una precară sau lipsea cu desăvârşire deşi era forţată să muncească zilnic şi nu a fost remunerată pentru munca prestată”, spun sursele judiciare.
La un moment dat, unul dintre cei care îl exploatau a aflat ca victima are de achitat o pensie alimentară şi că este cercetată într-un dosar penal pentru abandon de familie şi i-a împrumutat victimei 1.000 de lei, suma necesară pentru achitarea pensiei de întreţinere, după care, sub pretextul stingerii datoriei, a supus victima în continuare la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat, mai susţin sursele citate.
O altă metodă folosită de suspecţi era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care îi angajau, obligându-i la muncă în schimbul pretinselor pagube.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...