Zeci de gospodării şi case au fost inundate în ultimele 24 de ore în localităţi din Munţii Apuseni, judeţul Alba, în urma unor inundaţii produse din cauza topirii bruşte a zăpezii, iar 25 de persoane din comuna Avram Iancu şi-au părăsit locuinţele de teama viiturilor produse.
Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, citat de News.ro, din cauza creşterii bruşte a temperaturilor au crescut debitele cursurilor de apă din zona Munţilor Apuseni, iar în unele cazuri apele au ieşit din albie inundând gospodării şi case.
Cele mai mari pagube au fost înregistrate în comuna Avram Iancu, în localităţile Avram Iancu, Doleşti şi Vidrişoara, unde râul Arieşul Mic a ieşit din matcă în urma formării unor aglomerări de gheţuri, fiind inundate 15 case, 15 anexe gospodăreşti, 12 hectare păşuni şi fâneţe şi a fost distrus terasamentul pe 1,1 kilometri pe drumurile DJ762 şi DC91.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un număr de 25 de persoane din această comună şi-au părăsit locuinţele de teama inundaţiilor şi au plecat la rude şi prieteni.
Pagube au fost produse şi în comuna Albac, unde s-au format aglomerări de gheţuri în trei zone din apropierea Drumului Naţional 75, iar nivelul apei a crescut până aproape de nivelul drumului. În localitate au fost inundate trei gospodării, iar alte zece sunt în pericol de inundare.
La Roşia Montană, în localitatea Cărpiniş, au fost inundate trei case, patru anexe gospodăreşti şi trei curţi după ce un pârâu s-a revărsat.
În zona oraşului Cîmpeni, în localităţile Vârşi şi Cîmpeni, pe râul Abrudel şi Valea Brătinesei a crescut nivelul apei, ca urmare a formării unor aglomerări de gheţuri, fiind în pericol de a fi inundate mai multe gospodării şi drumuri.
Şi în comuna Vadu Moţilor, în localităţile Vadu Moţilor şi Necşeşti, s-au format mai multe aglomerări de gheţuri pe râul Arieşul Mare, în apropierea DN 75, fiind în pericol să iasă şi inunde drumul naţional dar şi mai multe gospodării.
Pericol de inundaţii rămâne în continuare şi în zona localităţilor Vidra, Bistra sau în zona oraşului Teiuş, unde apele unor râuri sau văi s-au umflat şi riscă să inunde terenuri, drumuri sau gospodării din apropiere.
În zonele în care există pericol de inundaţii sau în care apele s-au revărsat au fost mobilizaţi zeci de pompieri militari şi voluntari ai serviciilor locale pentru situaţii de urgenţă care ajută populaţia sau încearcă să spargă gheaţa formată la unele poduri pentru a evita ieşirea apelor din albii.
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de gheţuri în vederea identificării unor posibile locaţii în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor, cu mijloace pirotehnice, însă din cauza locuinţelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.