Reunirea trupei americane Guns N’ Roses, albumul vizual ”Lemonade” al cântăreţei Beyonce şi concertul istoric susţinut de trupa britanică The Rolling Stones în Cuba se numără printre evenimentele care au marcat actualitatea muzicală din anul 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trupa americană Guns N' Roses, ai cărei membri fondatori s-au reunit la începutul acestui an pentru prima dată după 1993, a susţinut în vara acestui an o serie de 25 de concerte în cadrul unui turneu în America de Nord, în urma căruia formaţia californiană a vândut bilete în valoare de peste 116,8 milioane de dolari.

Turneul grupului Guns N' Roses a fost intitulat ”Not In This Lifetime” - o aluzie la o frază celebră rostită de Axl Rose. În 2012, întrebat de un jurnalist dacă există o şansă reală pentru ca grupul să se reunească, solistul grupului a răspuns astfel: ”Not in this lifetime” (”Nu în această viaţă”).

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Lineup-ul formaţiei Guns N’ Roses în turneul ”Not in This Lifetime” este format din membrii formulei originale Axl Rose (voce), Slash (chitară) şi Duff McKagan (bas), Dizzy Reed (clape), care este alături de trupă din 1990, Richard Fortus (chitară), membru al grupului din 2001, Frank Ferrer (Tobe), din 2006, şi, ocazional, Steven Adler (tobe), membru în formula originală.

Recent, formaţia californiană a anunţat că va continua acest turneu şi în 2017.

Pe 23 aprilie, cântăreaţa americană Beyonce a lansat în mod surprinzător, fără niciun anunţ oficial, un nou album de studio, intitulat ”Lemonade”, ale cărui piese conţin influenţe din numeroase genuri muzicale, precum pop, R&B, blues, rock şi funk.

Discul conţine 12 cântece, iar printre acestea se află colaborări ale vedetei americane cu alţi artişti celebri, precum Jack White, Kendrick Lamar, James Blake şi The Weeknd.

La fel ca în cazul precedentului album de studio lansat de Beyonce, discul ”Lemonade” este însoţit de fişier vizual, conceput sub forma unui scurtmetraj în care apar soţul cântăreţei - rapperul Jay Z -, Serena Williams şi alte vedete americane.

”Lemonade” este cel de-al cincilea album de studio al cântăreţei Beyonce. Precedentul LP al artistei americane, care îi poartă numele, a fost lansat în 2013 şi tot în mod surprinzător, fără un anunţ oficial.

Materialul discografic ”Lemonade” a fost desemnat ”Albumul anului” de editorii revistei Rolling Stone. Editorii de la Rolling Stone au alcătuit şi un top al celor mai bune single-uri lansate în 2016. Pe primul loc în acest clasament se află tot cântăreaţa americană Beyonce, cu single-ul ”Formation”, extras de pe acelaşi material discografic.

Trupa britanică The Rolling Stones a susţinut în luna martie un concert în Cuba, relatat pe larg în presa internaţională, care l-a considerat un eveniment istoric. Aproximativ o jumătate de milion de spectatori au asistat, pe 25 martie, la acel concert de la Havana, primul susţinut de legendara trupă britanică în Cuba.

Show-ul trupei britanice a avut loc în urma reluării relaţiilor diplomatice dintre Cuba şi Statele Unite. Preşedintele american Barack Obama a efectuat o vizită oficială în Cuba în săptămâna ce a precedat concertul trupei The Rolling Stones.

Concertul trupei The Rolling Stones a fost un eveniment major în Cuba, al cărei guvern comunist a interzis în trecut piesele formaţiei britanice, considerând că acestea reprezentau ”o deviaţie ideologică”.

Show-ul formaţiei londoneze - cel mai mare concert rock organizat vreodată în Cuba - a fost inclus în turneul pe care The Rolling Stones l-a susţinut în primăvara acestui an în America Latină.

 

Prezentăm mai jos principalele premii şi distincţii atribuite pe scena muzicală internaţională în 2016

Premiile Grammy

Kendrick Lamar a câştigat cele mai multe premii Grammy - cinci - la gala de decernare a acestor trofee, organizată pe 15 februarie, la Los Angeles, însă rapperul american a fost eclipsat în categoriile principale de Taylor Swift, Ed Sheeran şi Bruno Mars.

Rapperul Kendrick Lamar primise 11 nominalizări la premiile Grammy 2016 şi se afla în cursă pentru a obţine principalul trofeu al galei, aferent categoriei ”albumul anului”, cu materialul discografic ”To Pimp A Butterfly”, însă acest premiu a revenit cântăreţei pop-country Taylor Swift, cu albumul ei intitulat ”1989”.

Cântăreţul Bruno Mars şi producătorul muzical Mark Ronson s-au impus la categoria ”înregistrarea anului” cu cântecul ”Uptown Funk!”.
Britanicul Ed Sheern a câştigat luni seară primele sale statuete Grammy, inclusiv la categoria ”cântecul anului” cu piesa ”Thinking Out Loud”.

Trupa Muse s-a impus la categoria ”cel mai bun album rock” cu materialul discografic ”Drones”. Taylor Swift a triumfat şi la categoria ”cel mai bun album pop” cu discul ”1989”, la categoria ”cel mai bun album R&B” s-a impus materialul discografic ”Black Messiah”, lansat de D’Angelo şi The Vanguard, iar la categoria ”cel mai bun album rock” a fost desemnat învingător albumul ”To Pimp A Butterfly” al muzicianului Kendrick Lamar.

Brit Awards

Adele a fost marea câştigătoare a galei Brit Awards 2016, organizată pe 24 februarie, la Londra, unde artista britanică a câştigat patru trofee, inclusiv la categoriile ”cea mai bună cântăreaţă britanică” şi ”cel mai bun album al anului” (”25”). Artista, care a închis gala cu o interpretare emoţionantă a piesei ”When We Were Young”, s-a impus şi la categoria ”cel mai bun single britanic” şi a primit trofeul Global Success.

Coldplay a câştigat la categoria ”cel mai bun grup britanic” şi, cu cele nouă trofee câştigate de-a lungul anilor, a devenit cea mai de succes trupă din istoria galei Brit Awards.

Alte premii importante ale galei au revenit lui James Bay, la categoria ”cel mai bun cântăreţ”, trupei australiene Tame Impala, care s-a impus la categoria ”cel mai bun grup internaţional”. Cântăreţul canadian Justin Bieber, care a interpretat piesa ”Love Yourself and Sorry”, a fost desemnat cel mai bun cântăreţ internaţional.

NME Awards

Trupa Wolf Alice a fost marea învingătoare la gala NME Awards 2016, unde formaţia londoneză de rock alternativ a câştigat două trofee majore, impunându-se la categoriile ”cea mai bună piesă” şi ”cea mai bună formaţie live”. Grupul Wolf Alice, care fusese nominalizat la şase categorii de premii, s-a impus la categoria ”cea mai bună piesă”, cu cântecul ”Giant Peach”, şi la categoria ”cea mai bună trupă live”, graţie prestaţiilor sale pline de energie.

Trupa The Maccabees a câştigat trofeul aferent categoriei ”cea mai bună trupă britanică”. Foals s-a impus la categoria ”cel mai bun album” cu materialul discografic ”What Went Down”, iar Charli XCX a fost desemnat cel mai bun artist britanic. Cântăreaţa Taylor Swift a fost desemnată ”cel mai bun artist internaţional”, iar Run The Jewels a triumfat la categoria ”cea mai bună trupă internaţională”.

Trofeul ”Hero of the year” a revenit rockerului Dave Grohl - solistul trupei Foo Fighters -, iar trofeul intitulat ”Momentul anului” a fost atribuit grupului The Libertines, al cărui concert special susţinut la Festivalul Glastonbury în 2015 a fost ţinut în mare secret de organizatori până în ultimul moment.

Trupa Coldplay a fost recompensată cu un trofeu special - Godlike Genius Award - şi a încheiat gala NME Awards 2016 cu un moment muzical spectaculos.

Rock and Roll Hall of Fame

Grupul hip-hop californian N.W.A. a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în luna aprilie, marcând, astfel, trecerea de la una dintre cele mai detestate trupe ale Americii la una din muzica mainstream, în cadrul unei ceremonii organizată în Cleveland, în care a mai fost omagiată, printre alţii, celebra trupă rock britanică Deep Purple.

Alături de N.W.A şi Deep Purple, anul acesta, au mai fost incluse în Rock and Roll Hall of Fame numele muzicianului Steve Miller, şi cele ale trupelor Cheap Trick şi Chicago.

Ivor Novello Awards

Cântăreaţa Adele şi formaţiile Simple Minds şi Portishead se numără printre artiştii premiaţi la cea de-a 61-a gală a premiilor Ivor Novello, care a avut loc în luna mai la Londra.

Adele a fost numită compozitorul anului, cea mai bună coloană sonoră a anului a fost desemnată muzica filmului ”Ex_Machina”, compusă de Geoff Barrow şi Ben Salisbury, iar cel mai bun cântec contemporan a fost ales ”All My Friends”, de Snakehips (James Carter şi Oliver Lee) împreună cu Chance The Rapper şi Cass Lowe.

Cel mai bun album a fost desemnat ”Darling Arithmetic”, scris de Conor O’Brien, înregistrat de trupa irlandeză Villagers. Trofeele The Ivors Classical au revenit  formaţiilor Happy Mondays (Mark Day, Paul Davis, Paul Ryder, Shaun Ryder şi Gary Whelan), distinsă cu Inspirational Award , Simple Minds (Charlie Burchill, Jim Kerr şi Mick MacNeil), care a fost desemnată trupa cu o extraordinară colecţie de cântece, şi Portishead (Geoff Barrow, Beth Gibbons şi Adrian Utley), pentru importanta contribuţie adusă muzicii britanice.

Songwriters Hall of Fame

Nile Rodgers, Marvin Gaye, Tom Petty şi Elvis Costello se numără printre artiştii ale căror nume au fost incluse în acest an în Songwriters Hall of Fame. Chip Taylor şi regretatul Bernard Edwards - coleg cu Nile Rodgers în trupa Chic – au fost la rândul lor incluşi în Sogwriters Hall of Fame, într-o ceremonie ce a avut loc la hotelul Marriott Maarquis din New York, pe 9 iunie.

MTV Video Music Awards

Beyonce a dominat gala MTV Video Music Awards (VMA) 2016, organizată pe 28 august la New York, unde artista americană a câştigat opt premii, inclusiv trofeul suprem - videoclipul anului -, şi a susţinut un recital de 15 minute, ce a inclus piese de pe cel mai recent album al ei, ”Lemonade”.

Videoclipul piesei sale ”Formation”, ce are o consistentă încărcătură politică, a câştigat principalul trofeu al galei, ”videoclipul anului”. Beyonce s-a impus, printre altele, la categoriile ”cel mai bun videoclip al unei cântăreţe”, ”cea mai bună coregrafie”, ”cel mai bun montaj” şi ”cel mai bun video într-un format lung”.

Rihanna a fost recompensată cu Michael Jackson Video Vanguard Award, un trofeu ce i-a fost înmânat de rapperul canadian Drake.

Fifth Harmony, un grup pop compus din cinci cântăreţe, învingător la concursul ”The X Factor”, a câştigat două trofee la VMA 2016 - denumite ”Moonman”.

MTV European Music Awards

Justin Bieber şi Lady Gaga au fost marii câştigători ai galei MTV Europe Music Awards (EMA) 2016, un eveniment organizat la începutul lunii noiembrie la Amsterdam, în cadrul căruia trofeele decernate de organizatori au fost colorate în acest an în purpuriu, în memoria cântăreţului american Prince, decedat în luna aprilie.

Cântăreţul canadian Justin Bieber, care primise cinci nominalizări, a câştigat cele mai multe trofee, impunându-se la trei categorii de premii - ”cei mai mulţi fani”, ”cel mai bun artist canadian” şi ”cel mai bun cântec” (”Sorry”). Lady Gaga s-a impus la categoriile ”cea mai bună cântăreaţă” şi ”cel mai bun look”.

Printre alte nume mari din industria muzicală care au câştigat premii dar nu au cântat la Amsterdam s-au aflat trupa britanică Coldplay - care s-a impus la categoria ”cea mai bună trupă rock” - şi rapperul canadian Drake - învingător la categoria ”cel mai bun artist hip-hop”.

Starul canadian R&B The Weeknd s-a impus la categoria ”cel mai bun videoclip” cu ”Starboy”, o colaborare cu Daft Punk, şi a susţinut un recital spectaculos, apărând pe scenă dintr-un glob strălucitor uriaş. Canadianul Shawn Mendes, favoritul numeroaselor adolescente din public, a câştigat trofeul aferent categoriei ”cel mai bun cântăreţ” şi a interpretat la pian o versiune a piesei sale ”Mercy”. Trupa Green Day a primit trofeul Global Icon pentru întreaga carieră.

Latin Grammy Awards

Cântăreţul şi actorul mexican Juan Gabriel, decedat pe 28 august, a câştigat primele sale trofee Latin Grammy, inclusiv premiul pentru ”albumul anului” cu materialul discografic ”Los Duo 2”, alături de alte două premii, la gala anuală organizată de The Latin Recording Academy la T-Mobile Arena din Las Vegas în luna noiembrie.

Cântăreţii columbieni Shakira şi Carlos Vives au fost ceilalţi mari câştigători ai galei de joi seară, câştigând două trofee Latin Grammy graţie cântecului lor ”La Bicicleta”, recompensat la categoriile ”înregistrarea anului” şi ”cântecul anului”.

Materialul discografic ”Un Besito Mas”, înregistrat de duoul mexican Jesse & Joy, a fost desemnat cel mai bun album contemporan pop/vocal, iar cântăreaţa mexicano-americană Julieta Venegas a câştigat trofeul aferent categoriei ”cel mai bun album rock/pop” cu discul ”Algo Sucede”. Cântăreţul columbian Manuel Medrano a fost desemnat ”cel mai bun artist debutant”.

American Music Awards

Ariana Grande a câştigat principalul trofeu al galei American Music Awards, unde a fost desemnată ”Artistul Anului”. Selena Gomez s-a impus la categoria ”cea mai bună artistă pop/rock”. Rapperul canadian Drake, în vârstă de 30 de ani, care primise un număr record de 13 nominalizări, s-a impus la categoriile ”cel mai bun artist rap/hip-hop”, ”cel mai bun cântec rap/hip-hop” (”Hotline Bling”) şi ”cel mai bun album rap/hip-hop”, graţie materialului discografic ”Views”.

Justin Bieber a câştigat trofeele ”cel mai bun artist pop-rock”, ”cel mai bun album pop-rock” (”Purpose”, ”cel mai bun cântec pop-rock” (”Love Yourself”) şi ”cel mai bun videoclip pop-rock” (”Sorry).

Rihanna s-a impus la categoriile ”artista preferată soul/R&B”, ”albumul preferat soul/ R&B” (”Anti”) şi ”cântecul preferat soul/R&B” (”Work”).

Muzicianul britanic Sting a primit un trofeu onorific American Music, ce i-a fost atribuit pentru contribuţia adusă la dezvoltarea industriei muzicale.

Revista Billboard – Albumul anului

Discul ”Lemonade” al cântăreţei americane Beyoncé a fost desemnat de criticii revistei Billboard drept cel mai bun album al anului 2016.

Cântăreaţa a dominat şi clasamentele de sfârşit de an publicate de revista Rolling Stone pe 1 decembrie. Ea s-a clasat pe primul loc atât la categoria ”albumul anului”, cu materialul discografic ”Lemonade”, cât şi la categoria ”single-ului anului”, cu piesa ”Formation”.

 

Avancronica premiilor şi distincţiilor muzicale în 2017

Grammy 2017 - Cântăreaţa Beyonce a devenit artista cu cele mai multe nominalizări din istoria premiilor Grammy şi va concura la nouă categorii la ediţia de anul viitor a acestor distincţii, considerate cele mai prestigioase trofee din industria muzicală americană.

Beyonce a fost nominalizată în acest an inclusiv la ”albumul anului”, ”cântecul anului” şi ”înregistrarea anului”, cele mai importante categorii de premii la gala Grammy, pentru cântecul ei ”Formation” şi albumul vizual ”Lemonade” - o colecţie de cântece despre rasism, feminism şi emanciparea femeilor.

În topul artiştilor care au primit cele mai multe nominalizări la Grammy 2016 urmează Drake, Rihanna şi Kanye West, care au primit fiecare opt nominalizări.

Cântăreaţa britanică Adele va concura şi ea pentru principalele trei categorii de premii la gala Grammy 2017 cu single-ul ei ”Hello” şi albumul ”25”, care i-au adus un număr total de cinci nominalizări.

Cea de-a 59-a gală de decernare a premiilor Grammy va avea loc la Los Angeles pe 12 februarie.

Rock and Roll Hall of Fame 2017 - Joan Baez, Electric Light Orchestra, Journey, Pearl Jam, Tupac Shakur şi Yes sunt artiştii care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame 2017, iar Nile Rodgers va primi Premiul de Excelenţă.

Cea de-a 32-a ediţie a galei Rock & Roll Hall of Fame, prezentată de Klipsch Audio, va avea loc pe 7 aprilie 2017, la Barclays Center din Brooklyn, New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.