Critici, confuzie, stânjeneală, explicaţii, justificări, dispute, ameninţări după ce ultimul videoclip al manelistului Vali Vijelie, cu piesa „De dorul tău”, a fost postat pe Youtube. Motivul: a fost filmat în Sala Enescu a Conservatorului, iar Vijelie este acompaniat de studenţi ai Universităţii de Muzică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Artiştii ONB se duc ei peste teritoriul tradiţional al maneliştilor”, “Conservatorul din Bucureşti pune la dispoziţie Sala George Enescu pentru înregistrarea ultimului hit al lui Vali Vijelie, în vreme ce la Opera Naţională Bucureşti se strâng semnături pentru ca „străinii” Johan Kobborg şi Alina Cojocaru să nu mai intre în instituţie”, “Aştept momentul când sala Ateneului va fi închiriată pentru nunţi şi botezuri”, sunt doar câteva dintre reacţiile de pe Facebook după apariţia clipului manelistului.

Studenţii care au cântat alături de el în orchestră se simt stânjeniţi, recunosc că au câştigat câte 100 de lei şi spun că a fost o experienţă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rectorul declară că există practica închirierii sălilor şi că în acest caz cel care a închiriat este un fost student al facultăţii care a spus că este vorba despre o piesă clasică.

Liderul Asociaţiei Studenţilor îi critică pe cei care au contribuit la situaţia creată, deşi nu are nimic împotriva melodiei interpretate de această dată de Vijelie, ci cu muzica promovată de el şi de ceilalţi manelişti.

La rândul său, Vali Vijelie afirmă că aceia care îl acuză nu i-au ascultat piesa, că a ales Conservatorul pentru că el interpretează o melodie premiată la Festivalul San Remo şi Sala Enescu i s-a părut cea mai potrivită. Argumentul suprem: şi el are trei absolvenţi de Conservator în echipă.

Ce spun studenţii care au cântat cu Vijelie

Una dintre studentele care a cântat alături de Vali Vijelie recunoaşte franc: „Am cântat în videpoclip. O colegă mi-a spus că avem un proiect, câteva duble, cadre la Universitatea de Muzică Bucureşti, în data x, în sala Enescu. Am întrebat câţi bani, cine va fi solistul. Mi-a spus că nu ştie nimic, nici formaţie, nici solist. Pentru un milion de lei. Asta a fost plata”. Tot ea, împreună cu o prietenă spune că a mai adus oameni şi că li s-a spus că va fi o înregistrare cu muzică clasică.

Tânăra afirmă că abia în ziua filmărilor a aflat că urmează să cânte cu Vali Vijelie.

„Eu am venit pentru prietena mea. Când am auzit de Vali Vijelie, am vrut s-o înjur. Până la urmă, gusturi şi gusturi”, încheie ea.

Prietena tinerei susţine că s-a gândit că, fiind ceva în cadrul facultăţii, nu poate fi ceva rău, iar Vali Vijelie are omenie şi bunătate.

„Ce-ţi poate dăuna? Eşti în facultate, eşti instrumentist. A venit domnul Vali Vijelie. Un om normal, om minunat faţă de alţi artişti, are omenie, are bunătate. Am tras acel videoclip şi atât. Muzica este un fel de cover după o piesă italienească. Este o baladă de dragsote, cum este o femeie când iubeşte. Instrumentalul nu are nicio legătură cu maneaua, doar vocea şi stilul vocal. Ştiţi, eu am câştigat 100 de lei, pentru mine contează, mănânc o săptămână”, declară fata.

Apoi adaugă cu amărăciune: „Azi, ce părere aveţi? Este multă lume care se dă cultă, ascultă numai Bach, Mozart, dar când colo este plin de manele şi lăutărisme”.

Studenta precizează că la universitate nu învaţă chiar toate genurile muzicale, dar că, în anul III, la Folclor, a ascultat Florin Salam la cursurile profesoarei Speranţa Rădulescu. Fata susţine că ar fi fost ameninţată cu moartea după ce a cântat în orchestră pentru Vali Vijelie.

Şi colegul ei, Nicuşor, student în anul II la master, spune că nu crede că este o problemă mai ales că şi conducerea Conservatorului a acceptat.

„O sută de lei, doar să filmăm. Am zis da. Muzica nu sună a manele, este luată de la un cântec italian”, argumentează el.

Ce spune rectorul Universităţii de Muzică

Rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Diana Moş, violonist, a declarat pentru News.ro că studenţii sunt încurajaţi să se manifeste decent, că au drepturi egale şi acces la facilităţile Universităţii şi că regulamentele permit închirierea sălilor pentru diferite manifestări, excepţie făcând cele de prozelitism şi cele politice.

"Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB) este o instituţie de educaţie şi cercetare care e deschisă dialogului şi comunicării cu societatea. Studenţii la muzică, în orice specializare ar urma studiile, sunt încurajaţi să interacţioneze şi să se manifeste într-un mod decent, încurajând toleranţa şi descurajând manifestările rasiste sau xenofobe. Toţi studenţii UNMB au drepturi egale şi acces la facilităţile universităţii, de la instrumente la înregistrări speciale, de la educaţie specifică la cercetare”, explică Diana Moş.

În ceea ce priveşte închirierea Sălii Enescu, ea spune că regulamentele UNMB permit închirierea unor spaţii către persoane juridice sau persoane fizice, fiind interzise manifestările de prozelitism ori cele cu caracter politic.

 

Ce prevede contractul de închiriere a sălii

În cazul videoclipului lui Vali Vijelie, rectorul afirmă că este vorba despre un contract de închiriere pentru două ore semnat în 18 mai cu Marius Nicolae, absolvent al UNMB promoţia 2008, iar activitatea declarată de acesta a fost ”filmarea unui videoclip cu muzică clasică”, chiria percepută fiind de 1.498,53 lei, aceasta reprezentând echivalentul a 333,34 euro, la cursul BNR din ziua respectivă.

În baza prevederilor contractuale, responsabilitatea - în acest caz atât etică,  cât şi estetică - pentru videoclipul realizat îi aparţine în exclusivitate persoanei care a închiriat spaţiul.

“Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti nu este partener în acest proiect şi nu posedă proceduri prin care să cenzureze libertatea de exprimare muzicală”, precizează rectorul.

Diana Moş ţine să precizeze, însă, că, “în spiritul respectării şi promovării valorilor democraţiei, a diversităţii de opinie şi de exprimare, în Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti nu se fac discriminări între genurile muzicale, ele constituind o diversitate sonoră şi adresându-se unor diferite segmente de public”.

Acesta este motivul pentru care, adăugă ea, genurile muzicale sunt studiate aprofundat în Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fie că e vorba de muzică clasică instrumentală sau vocală, de muzică contemporană şi experimentală, de muzică electronică, de muzici tradiţionale, de muzică bizantină şi gregoriană, de muzică jazz şi pop-rock.

 

Ce crede liderul studenţilor de la Conservator

Critic este liderul Asociaţiei studenţilor de la Conservator, Răzvan Apetrei, pentru care este vorba despre “o întâmplare muzicală nepotrivită”, iar maneaua, la origine “un gen respectabil”, a devenit altceva.

„În primul rând m-a luat prin surprindere. Consider că este o întâmplare muzicală nepotrivită. Aş evita să fac referire cu privire la valoarea muzicală sau la gustul muzical. Fiecare este liber să cânte ce vrea să asculte ce vrea. Este vorba mai mult despre alăturarea de imagine cu această instituţie. Cu Conservatorul din Bucureşti. Nu este vorba de discrimiare. Aici este o instituţie de educaţie muzicală unde se predau genurile muzicii culte, genurile muzicii serioase. Pur şi simplu această alăturare este nepotrivită”, a declarat pentru News.ro Răzvan Apetrei.

El consideră că această muzică denumită „manele” are ca scop primordial profitul, este o sursă de câştig, iar profesioniştii în muzică trebuie să studieze acest fenomen.

Reacţiile la videoclipul lui Vali Vijelie, în Universitatea de Muzică, sunt pro şi contra, spune Răzvan Apetrei.

„Atât studenţi, cât şi cadre didactice, pe toţi i-a surprins. Nu este vorba de discriminare. Maneaua de azi nu îşi are locul la conservator”, insistă el, precizând că nu este vorba despr epiesa interpretată de această dată de Vali Vijelie, ci este vorba despre „muzica pe care acest personaj o promovează şi colegii lui de breaslă, care promovează nişte valori aflate în contradicţie cu Conservatorul din Bucureşti”.

Ce spune Vali Vijelie

Contactat de News.ro, Vali Vijelie îşi acuză în primul rând criticii că nu au ascultat melodia.

„Dar, aşa este la noi,  întâi dai cu piatra, apoi verifici”, comentează el.

Vijelie povesteşte că a fost inspirat de „o melodie de muzică uşoară care a fost premiată, cu mulţi ani în urmă, la festivalul de la San Remo”.

„Am ales să fac videoclipul acolo, la Conservator,  pentru că aşa l-am imaginat, ca la festival. Cu multe instrumente, viori, violoncel, chitară. Nu aveam de unde lua atâtea instrumente. O formaţie nu are atâtea. Am ales exact ceea ce am gândit. Aşa am gândit eu acest videoclip, ca un festival de la San Remo.

Întrebat de ce persoanele care au făcut contractul l-au făcut pentru un videoclip de muzică clasică, dacă este muzică uşoară, Vali Vijelie a spus că este şi muzică clasică.

„Intervenţia după spate este de muzică clasică, nu puteam să iau muzică populară. Am ales exact ceea ce am gândit . Am făcut acea melodie pentru fanii mei, pentru prietenii şi ascultătorii mei”, explică el, neuitând să sublinieze: „Noi cântăm toate genurile muzicale, iar în formaţie am trei cântăreţi care au făcut conservatorul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.