Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar, organizată la Dolby Theatre din Los Angeles s-a încheiat. Lungmetrajul Moonlight a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film”. Emma Stone (La La Land) şi Casey Affleck (Manchester by the Sea) au fost recompensaţi cu Oscarurile pentru cei mai buni actori în roluri principale, în timp ce Damien Chazelle a luat premiul pentru cel mai bun regizor.
07:18 ”Moonlight” câştigă Oscarul pentru cel mai bun film, după ce iniţial ”La La Land” a fost anunţat câştigătorul premiului
Lungmetrajul ”Moonlight”, regizat de Barry Jenkins, a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, după ce, iniţial, musicalul ”La La Land” fusese anunţat câştigător al trofeului.
În 2017, lungmetrajele nominalizate la această categorie au fost ”Arrival”, “Fences”, “Hacksaw Ridge”, “Hell or High Water”, “Hidden Figures”, “La La Land”, “Manchester by the Sea”, “Lion” şi “Moonlight”.
Filmul ”În lumina lunii / Moonlight” urmăreşte viaţa unui tânăr american de culoare, din copilărie şi până la maturitate, în timp ce se străduieşte să-şi găsească sensul în lume. Această poveste atemporală despre legături umane şi descoperirea de sine conturează un portret dinamic al vieţii contemporane afro-americane şi o intensă meditaţie personală şi poetică asupra identităţii, familiei, prieteniei şi dragostei.
06:57 Emma Stone a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal
Emma Stone a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal datorită interpretării sale din pelicula ”La La Land”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane.
La categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal” au fost nominalizate Isabelle Huppeert (”Elle”), Ruth Negga (”Loving”), Natalie Portman (”Jackie”), Emma Stone (”La La Land”) şi Meryl Streep (”Florence Foster Jenkins”).
Acesta este primul premiu Oscar câştigat de Emma Stone. Artista americană a fost nominalizată în 2015 la categoria ”cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru interpretarea sa din filmul ”Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”.
06:51 Casey Affleck a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal
Casey Affleck a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, graţie evoluţiei sale din lungmetrajul ”Manchester by the Sea”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane.
La această categorie – ”cel mai bun actor în rol principal” – au fost nominalizaţi Casey Affleck (”Manchester by the Sea”), Andrew Garfield (”Hacksaw Ridge”), Ryan Gosling (”La La Land”), Viggo Mortensen (”Captain Fantastic”) şi Denzel Washington (”Fences”).
Acesta este primul Oscar câştigat din Cassey Affleck. Actorul american a mai fost nominalizat la Oscarul pentru rol secundar în anul 2008 pentru interpretarea din filmul ”The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”.
06:42 Cineastul Damien Chazelle a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun regizor”
Cineastul Damien Chazelle a fost desemnat câştigător la categoria ”cel mai bun regizor”, cu filmul ”La La Land”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, potrivit site-ului oficial al acestor trofee prestigioase.
La categoria ”cel mai bun regizor” au fost nominalizaţi cineaştii Denis Villeneuve ”(Arrival”), Mel Gibson (”Hacksaw Ridge”), Damien Chazelle (”La La Land”), Kenneth Lonergan (”Manchester by the Sea”) şi Barry Jenkins (”Moonlight”).
Damien Chazelle, în vârstă de 32 de ani, a devenit astfel cel mai tânăr de la Hollywood care a primit premiul Oscar pentru regie. Artistul a fost nominalizat la Oscar în 2015, la categoria ”cel mai bun scenariu adaptat”, cu filmul ”Whiplash”. În 2017, Damien Chazelle a fost nominalizat la două categorii - ”cel mai bun regizor” şi ”cel mai bun scenariu original”.
06:34 Lungmetrajul ”Moonlight” a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu adaptat”
Lungmetrajul ”Moonlight”, regizat şi scris de Barry Jenkins, a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu adaptat”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, potrivit site-ului oficial al acestor trofee prestigioase.
La categoria ”cel mai bun scenariu adaptat” au fost nominalizate în acest an producţiile cinematografice ”Arrival” (Eric Heisserer), ”Fences” (August Wilson), ”Hidden Figures” (Allison Schroeder, Theodore Melfi), ”Lion” (Luke Davies), ”Moonlight” (Barry Jenkins, Tarell Alvin McRaney).
06:31 Lungmetrajul ”Manchester by the Sea” a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu original”
Lungmetrajul ”Manchester by the Sea”, regizat şi scris de Kenneth Lonergan, a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun scenariu original”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, potrivit site-ului oficial al acestor trofee prestigioase.
La categoria ”cel mai bun scenariu original” au fost nominalizate în acest an producţiile cinematografice ”Hell or High Water” (Taylor Sheridan), ”La La Land” (Damien Chazelle), ”The Lobster” (Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou), ”Manchester by the Sea” (Kenneth Lonergan), ”20th Century Women” (Mike Mills).
05:01 Lungmetrajul ”The Salesman” a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”
Lungmetrajul ”The Salesman”, regizat de Asghar Farhadi, a câştigat premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, potrivit site-ului oficial al acestor trofee prestigioase.
La categoria ”cel mai bun film străin” au fost nominalizate în acest an producţiile cinematografice ”Land of Mine” (Danemarca), ”A Man Called Owe” (Suedia), ”The Salesman” (Iran), ”Tanna” (Australia) şi ”Toni Erdmann” (Germania) - o coproducţie cu participare românească.
Regizorul peliculei, Asghar Farhadi, nu a fost prezent la ceremonie, boicotând gala în semn de protest faţă de decretul semnat de Donald Trump care interzice pătrunderea pe teritoriul american a cetăţenilor din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană.
Un alt film regizat de cineastul iranian, intitulat ”A Separation”, a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie în anul 2012.
04:43 Viola Davis a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar
Viola Davis a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, graţie interpretării sale din filmul ”Fences”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane.
La categoria ”cea mai bună actriţă în rol secundar” au concurat Viola Davis (”Fences”), Naomie Harris (”Moonlight”), Nicole Kidman (”Lion”), Octavia Spencer (”Hidden Figures”) şi Michelle Williams (”Manchester by the Sea”).
Aceasta a fost cea de-a treia nominalizare la Oscar pentru Viola Davis. Artista americană a mai fost nominalizată la categoria ”cea mai bună actriţă în rol secundar”, în 2009, pentru interpretarea din filmul ”Doubt”, şi la categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal”, în 2012, pentru evoluţia sa din pelicula ”The Help”.
03:48 Mahershala Ali a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar
Mahershala Ali a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, graţie evoluţiei sale din filmul ”Moonlight”, la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane.
La categoria ”cel mai bun actor în rol secundar” au fost nominalizaţi artiştii Mahershala Ali (”Moonlight”), Jeff Bridges (”Hell or High Water”), Lucas Hedges (”Manchester by the Sea”), Dev Patel (”Lion”) şi Michael Shannon (”Nocturnal Animals”).
Aceasta a fost prima nominalizare şi prima recompensă obţinută de Mahershala Ali la premiile Oscar.
Natalie Portman, nominalizată la categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal” pentru interpretarea din filmul ”Jackie”, a anunţat în acest weekend că nu va participa la gală, din cauza sarcinii sale avansate.
Matt Damon, Jennifer Aniston şi Meryl Strep fac parte din grupul final de artişti care au fost anunţaţi sâmbătă că au fost invitaţi de organizatori la gala premiilor Oscar pentru a înmâna celebrele statuete.
Ei se vor alătura altor actori care au fost invitaţi în ultimele săptămâni de Academia de film americană (AMPAS) în această calitate – Jason Bateman, Ryan Gosling, Salma Hayek, Taraji P. Henson, Warren Beatty, Sofia Boutella, Faye Dunaway, Michael J. Fox, Dev Patel, Seth Rogen, Octavia Spencer şi Vince Vaughn.
Producătorii galei, Michael De Luca şi Jennifer Todd, au anunţat recent că Amy Adams, Riz Ahmed, Javier Bardem, Halle Berry, John Cho, Leonardo DiCaprio, Jamie Dornan, Chris Evans, Gael García Bernal, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Dakota Johnson, Dwayne Johnson, Felicity Jones, Brie Larson, Shirley MacLaine, Leslie Mann, Kate McKinnon, Janelle Monáe, David Oyelowo, Mark Rylance, Hailee Steinfeld, Emma Stone, Charlize Theron şi Alicia Vikander vor urca, de asemenea, pe scenă.
Lungmetrajul ”La La Land”, un tribut muzical adus Epocii de Aur de la Hollywood, a egalat în luna ianuarie recordul de nominalizări la Oscar primite de un singur film într-un an, deţinut ex aequo de peliculele ”Titanic” (1997) şi ”All About Eve” (1950), şi va concura la 14 categorii de trofee.
”La La Land” a fost nominalizat inclusiv la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun regizor”, pentru tânărul cineast Damien Chazelle, în vârstă de 32 de ani, iar protagoniştii filmului, Ryan Gosling şi Emma Stone, au fost nominalizaţi la categoriile ”cel mai bun actor” respectiv ”cea mai bună actriţă”.
În topul filmelor care au primit cele mai multe nominalizări marţi urmează producţiile cinematografice ”Arrival” şi ”Moonlight” (câte opt nominalizări), ”Hacksaw Ridge”, ”Lion” şi ”Manchester by the Sea” (câte şase nominalizări) şi ”Fences” şi ”Hell or High Water” (câte patru nominalizări).
Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala va fi transmisă în direct de postul american ABC şi va fi difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.
Evenimentul va fi prezentat de Jimmy Kimmel.
Prezentăm mai jos lista completă a nominalizărilor pentru cea de-a 89-a ediţie a premiilor Oscar.
Cel mai bun film: ”Arrival”, “Fences”, “Hacksaw Ridge”, “Hell or High Water”, “Hidden Figures”, “La La Land”, “Manchester by the Sea”, “Lion”, “Moonlight”
Cel mai bun regizor: Denis Villeneuve ”(Arrival”), Mel Gibson (”Hacksaw Ridge”), Damien Chazelle (”La La Land”), Kenneth Lonergan (”Manchester by the Sea”), Barry Jenkins (”Moonlight”)
Cel mai bun actor în rol principal: Casey Affleck (”Manchester by the Sea”), Andrew Garfield (”Hacksaw Ridge”), Ryan Gosling (”La La Land”), Viggo Mortensen (”Captain Fantastic”) şi Denzel Washington (”Fences”)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Isabelle Huppeert (”Elle”), Ruth Negga (”Loving”), Natalie Portman (”Jackie”), Emma Stone (”La La Land”) şi Meryl Streep (”Florence Foster Jenkins”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (”Moonlight”), Jeff Bridges (”Hell or High Water”), Lucas Hedges (”Manchester by the Sea”), Dev Patel (”Lion”) şi Michael Shannon (”Nocturnal Animals”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Viola Davis (”Fences”), Naomie Harris (”Moonlight”), Nicole Kidman (”Lion”), Octavia Spencer (”Hidden Figures”), Michelle Williams (”Manchester by the Sea”)
Cel mai bun film străin: ”Land of Mine” (Danemarca), ”A Man Called Owe” (Suedia), ”The Salesman” (Iran), ”Tanna” (Australia) şi ”Toni Erdmann” (Germania).
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: ”Kubo and the Two Strings”, ”Moana”, ”My Life As a Zucchini”, ”The Red Turtle”, ”Zootopia”
Cea mai bună regie artistică: ”Arrival”, ”Fantastic Beasts and Where to Find Them”, ”Hail Caesar”, ”La La Land”, ”Passengers”
Cel mai bun scenariu adaptat: ”Arrival” (Eric Heisserer), ”Fences” (August Wilson), ”Hidden Figures” (Allison Schroeder, Theodore Melfi), ”Lion” (Luke Davies), ”Moonlight” (Barry Jenkins, Tarell Alvin McRaney)
Cel mai bun scenariu original: ”Hell or High Water” (Taylor Sheridan), ”La La Land” (Damien Chazelle), ”The Lobster” (Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou), ”Manchester by the Sea” (Kenneth Lonergan), ”20th Century Women” (Mike Mills)
Cea mai bună imagine: ”Arrival”, ”La La Land”, ”Lion”, ”Moonlight”, ”Silence”
Cel mai bun montaj: ”Arrival”, ”Hacksaw Ridge”, ”Hell or High Water”, ”La La Land”, ”Moonlight”
Cea mai bună coloană sonoră: ”Jackie”, ”La La Land”, ”Lion”, ”Moonlight”, ”Passengers”
Cel mai bun cântec: "Audition" (”La La Land”), "Can’t Stop the Feeling!" (”Trolls”), "City of Stars" (”La La Land”), "The Empty Chair" (”Jim: The James Foley Story”), "How Far I'll Go" (”Moana”)
Cel mai bun montaj de sunet: ”Arrival”, ”Deepwater Horizon”, ”Hacksaw Ridge”, ”La La Land”, ”Sully”
Cel mai bun mixaj de sunet: ”Arrival”, ”Hacksaw Ridge”, ”La La Land”, ”Rogue One: A Star Wars Story”, ”13 Hours”
Cele mai bune efecte vizuale: ”Deepwater Horizon”, ”Doctor Strange”, ”The Jungle Book”, ”Kubo and the Two Strings”, ”Rogue One: A Star Wars Story”
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: ”A Man Called Ove”, ”Star Trek Beyond”, ”Suicide Squad”
Cele mai bune costume: ”Allied”, ”Fantastic Beasts and Where to Find Them”, ”Florence Foster Jenkins”, ”Jackie”, ”La La Land”
Cel mai bun scurtmetraj animat: ”Blind Vaysha”, ”Borrowed Time”, ”Pear Cider and Cigarettes”, ”Pearl”, ”Piper”
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Ennemis Interieurs”, “La Femme et le TGV”, “Silent Nights”, “Sing”, “Timecode”
Cel mai bun lungmetraj documentar: ”Fire at Sea”, ”I Am Not Your Negro”, ”Life, Animated”, ”O.J.: Made in America”, ”13th”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Extremist”, “4.1 Miles”, “Joe’s Violin”, “Watani My Homeland”, “The White Helmets”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.