Câţiva oameni de ştiinţă vor să creeze Asgardia, prima ţară din spaţiu, ce ar putea funcţiona ca o viitoare staţie spaţială aflată pe orbita Terrei, informează huffingtonpost.fr.
Dar, spre deosebire de actuala Staţie Spaţială Internaţională (ISS), care este administrată de un colectiv internaţional de state, Asgardia va fi o ţară independentă. Acesta este deocamdată visul unui grup de oameni de ştiinţă, care şi-au prezentat proiectul, miercuri, precizează Business Insider.
Pe site-ul Asgardia.space, se precizează că ”acest prototip de societate liberă” a primit numele unui oraş-zburător din mitologia nordică.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Viitorul oraş spaţial va fi utilizat pentru cercetările ştiinţifice, pentru lansarea unor misiuni miniere pe asteroizi şi pentru apărarea Terrei de meteoriţii care ar putea să se prăbuşească pe planeta noastră.
Persoanele care sunt interesate, pot chiar să se înscrie pe site şi să devină cetăţeni ai naţiunii Asgardia. Peste 35.000 de persoane au făcut deja acest pas în mai puţin de 24 de ore de la lansarea proiectului. În prezent, numărul lor a depăşit 57.700.
După ce va fi atins pragul de 100.000 de înscrieri, ”va fi posibil să cerem în mod oficial statutul de ţară la ONU”, a spus Igor Ashurbeyli, cercetător şi om de afaceri rus, aflat la conducerea proiectului, într-un interviu pentru Popular Science.
Internauţii interesaţi au la dispoziţie posibilitatea de a face propuneri în legătură cu drapelul şi imnul acestei ţări prezumtive.
Asgardia este încă în stadiul de proiect şi va avea de înfruntat obstacole numeroase. Expedierea unei încărcături de doar câteva kilograme în spaţiu costă deocamdată foarte mult, iar fabricarea unei staţii spaţiale va avea un preţ exorbitant. Actuala ISS a costat 100 de miliarde de dolari.
Deşi site-ul Asgardia.space precizează că lansarea primului satelit din cadrul acestui proiect este prevăzută pentru sfârşitul anului 2017, secţiunea ”Tehnologie” a aceluiaşi site nu include nicio informaţie.
Coordonatorul iniţiativei spune că se află în etapa de racolare a unor oameni de ştiinţă şi ingineri în jurul acestui proiect. El nu a făcut precizări nici în privinţa surselor de finanţare.
Asgardia.space nu precizează nici numărul de cercetători care au acceptat să se înscrie în această aventură spaţială. Potrivit presei internaţionale, ar fi vorba deocamdată de şase oameni de ştiinţă.
Contactat de Popular Science, Frans von der Dunk, care studiază legislaţia spaţiului în Statele Unite, a subliniat faptul că Asgardia este descrisă pe site-ul ei ca o ”naţiune”.
Este un concept în realitate mai suplu decât cel de ”ţară” sau ”stat”. O naţiune poate să fie fefinită fără a trebui să aparţină unei ţări geografic independente, precizează acelaşi cercetător, care a citat drept exemplu cazul naţiunilor amerindiene. Pentru a crea o ţară şi pentru ca acesta să fie recunoscută de comunitatea internaţională, situaţia e ceva mai complicată: trebuie ca cetăţenii ei să trăiască, fizic, în acel stat.
Rămâne de văzut şi dacă va fi posibil să se creeze o ţară în spaţiu. Tratatul internaţional din 1967 afirmă că fiecare stat este responsabil de ceea ce trimite în spaţiu. În plus, este interzis să se însuşească un teritoriou, indiferent dacă acesta se află pe o altă planetă decât Terra sau pe orbita terestră. Cu toate acestea, o lege recentă americană autorizează exploatarea de resurse în spaţiu de către companii private - un detaliu care ridică întrebări în legătură cu proiectul de colonizare a planetei Marte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.