Contractul de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale destinate Marinei Militare Române a fost atribuit asocierii Şantierul Naval Constanţa - Naval Group, a anunţat miercuri ministrul Apărării Gabriel Leş.
Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii. La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Atât Naval Group, cât şi Fincantieri s-au adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Naval Group cerând comunicarea căţtigătorului licitaţiei, iar Fincantieri semnalând grave nereguli în derularea procedurii şi obţinând chiar suspendarea acesteia pâna la analizarea pe fond a sesizării. Ulterior, Fincantieri şi-a retras sesizarea.
Acordul, care survine aprobării date de consiliile de administraţie ale celor două companii, include proiectul ”Poseidon” şi creează condiţiile pentru formarea unei alianţe mai largi, în vederea întăririi cooperării navale militare, pentru crearea unei industrii de construcţii navale europene mai competitive.
Acordul a fost semnat de directorii generali ai celor două companii, Giuseppe Bono şi Hervé Guillou.
Înfiinţarea companiei mixte, aşteptată să aibă loc înainte de sfârşitul acestui an, va depinde de obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor relevante.
Prin intermediul acestei companii mixte, Fincantieri şi Naval Group vor putea să desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare, să optimizeze procesele de achiziţii şi să pregătească oferte pentru programele binaţionale şi pieţele de export.
Noua companie va avea sediul la Genoa şi o filială la Ollioules, în Franţa. Consiliul de administraţie al companiei mixte va include şase membri, câte trei din partea fiecărei companii.
Pentru primul mandat de trei ani, preşedintele şi directorul operaţional vor fi numiţi de Fincantieri, iar Naval Group va numi directorul general şi directorul financiar. Între membrii consiliului de administraţie al noii companii se vor afla Giuseppe Bono, cu funcţia de preşedinte, şi Hervé Guillou.
Alianţa a fost prezentată de cele două companii drept o oportunitate extraordinară pentru ambele grupuri şi ecosistemele lor, de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a servi marinele Franţei şi Italiei, a obţine contracte de export, a dezvolta tehnologii noi şi de a îmbunătăţi competitivitatea sectoarelor navale ale ambelor ţări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.