Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) a descoperit alunecări de teren pe dealul Bucium, de lângă lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, dar susţine că alunecările sunt doar de suprafaţă şi sunt cauzate de fenomenul de îngheţ-dezgheţ şi de umiditatea crescută, potrivit unui comunicat publicat joi.
Pe dealul Bucium, zona cuprinsă între kilometrul (km) 63 şi km 64, compania a constatat o cedare a stabilităţii terenului. În plus, CNAIR a identificat crearea unui prag de rupere spre coama dealului, cu lungimea aproximativă de 200 metri şi înălţimi diferite în lungul acestuia, al cărui aspect confirmă existenţa unei tendinţe de alunecare. Reprezentanţii companiei susţin însă că acesta s-a echilibrat momentan, cu mult în amonte faţă de autostradă, iar aceste cedări ale terenului erau vizibile anterior rezilierii contractului cu Salini Impregilo.
”Menţionăm că aceste cedări ale terenului existau şi erau vizibile anterior rezilierii contractului de lucrări iar evoluţia din anul 2016 este ca urmare a nefinalizării lucrărilor şi nerealizării lucrărilor de conservare/protejare a versanţilor de către Salini Impregilo”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CNAIR consideră că alunecările din zona adiacentă autostrăzii sunt doar de suprafaţă, iar cauza este reprezentantă de fenomenul de îngheţ-dezgheţ şi umiditatea crescută. Reprezentanţii companiei susţin că situaţia este monitorizată permanent şi CNAIR ia în prezent măsuri pentru asigurarea scurgerii apelor, curăţarea şanţurilor şi podeţelor şi asanarea apelor care băltesc pe suprafaţa versantului. În plus, compania a decis mobilizarea unei echipe de intervenţie pregătită să acţioneze în orice moment pentru degajarea pământului alunecat în şanţul existent de la baza corpului autostrăzii.
Expertiza tehnică pentru lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie ar putea fi gata în trimestrul al treilea al acestui an, în condiţiile în care durata de realizare a acesteia este estimată la cinci luni, iar licitaţia de achiziţie a fost demarată în regim de urgenţă, potrivit unui răspuns transmis recent, la solicitarea News.ro, de CNAIR.
În ultimele luni au apărut probleme pe lotul 3 legate de lăsarea asfaltului în anumite zone şi apariţia unor denivelări pe şosea. În ianuarie, CNAIR a impus restricţii de circulaţie, ridicate între timp, între Sălişte şi Sebeş, din cauza apariţiei unor denivelări. După finalizarea expertizei tehnice, CNAIR va organiza o noua licitaţie pentru încheierea unui contract de lucrări, proiectare şi execuţie, pentru consolidarea lotului 3.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...