Atacurile informatice au devenit, în actualul mediu digital, foarte ieftine şi eficiente, astfel că o investiţie de 40.000 de dolari din partea unui infractor poate să-i aducă acestuia uşor 500.000 de dolari, a declarat, joi, directorul executiv al organizaţiei nonprofit de promovare a securităţii informatice Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Toma Câmpeanu, în cadrul conferinţei Digital Banking.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimii ani, evoluţia noilor tehnologii a dus şi la scăderea costurilor unui atac informatic, cu efecte devastatoare mai ales asupra băncilor.

”Un infractor poate cumpăra, cu 40.000 de dolari, circa 80 milioane de adrese de e-mail. El poate trimite pe aceste adrese un link care duce la un site ce seamănă foarte bine cu site-ul unei mari bănci”, a afirmat Câmpeanu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Dacă, din cele 80 milioane de utilizatori, doar 10.000 pică în plasă, vorbim de o rată a succesului de 0,01%. Informaţiile legate de cele 10.000 de carduri pot fi vândute uşor pe piaţa neagră cu 500.000 de dolari", a explicat el.

De altfel, datele oficiale arată că România este tot mai afectată de atacurile cibernetice. Anul trecut, circa 68 de milioane de alerte de securitate cibernetică au fost raportate în România, care au vizat 2,3 milioane de adrese unice IP, adică 26% din numărul total de adrese din spaţiul cibernetic naţional, potrivit unui raport publicat recent de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Sorin Vişan, administrator al integratorului de servicii IT Asseco România, a avertizat asupra faptului că numărul mare de atacuri obligă băncile şi companiile să lucreze împreună.

”Nu sunt atâţia experţi în securitate IT cât să ajungă la toată lumea, de aceea trebuie ca băncile şi companiile să lucreze împreună. Noi venim când suntem chemaţi, când este nevoie de noi, nu putem fi prezenţi tot timpul peste tot”, a spus Vişan.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Marius Bostan, a declarat recent, la o dezbatere privind securitatea cibernetică, că lipsa unei legislaţii şi a reglementărilor de securitate cibernetică contribuie, în mod direct, la nerespectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

El a pledat pentru o legislaţie clară, care să reglementeze acest aspect şi a avertizat asupra faptului că infrastructura informatică modernă din România este folosită şi pentru răspândirea de viruşi în toată lumea, iar România se află în topul mondial din acest punct de vedere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.