România a importat în primele 11 luni din 2016 produse agroalimentare în valoare de 5,719 miliarde de euro, în creştere cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce exporturile s-au majorat doar cu 2,7% în perioada analizată, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a României după primele 11 luni din 2016 s-a situat la 292,4 milioane de euro, faţă de un excedent de 65,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2015.

Grâul domină structura exporturilor, cu încasări de peste 1 miliarde de euro şi un volum de 6,2 milioane de tone, de peste două ori mai mare faţă de intervalul similar din 2015.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit datelor MADR, au mai avansat exporturile de seminţe de rapiţă (+225,6 milioane euro), preparate alimentare (+25,8 milioane euro), animale vii din specia bovine (+25,4 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+16,6 milioane euro), ciocolată (+15,2 milioane euro), oi sau capre vii (+14,3 milioane de euro), carne de porc (+11,9 milioane euro), seminţe de floare-soarelui (+11,5 milioane de euro) şi preparate şi conserve din carne (+8 milioane euro).

Valoarea exporturilor a fost afectată în principal de scăderea încasărilor din livrările porumb (-259,5 milioane de euro) şi ţigări (-166,4 milioane de euro).

România a înregistrat scăderi în cazul exporturilor de orz (-91,3 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (-49,1 milioane de euro), turte din extracţia grăsimilor vegetale (-28,4 milioane de euro), carne de pasăre (-17,5 milioane de euro), şroturi de soia (-8,6 mil. euro) sau miere naturală (-3,6 milioane de euro).

Comparativ cu perioada similară din 2015, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare şi, în principal, la: grâu (+108,5 milioane euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+40,9 milioane euro), ciocolată (+36,1 milioane  euro), brânzeturi (+34,8 milioane euro), preparate alimentare (+32,7 milioane euro), cafea (+23,7 milioane euro), citrice (+21 milioane euro), banane (+19,4 milioane  euro), carne de pasăre (+15 milioane euro), lapte şi smântâna (+12,2 milioane euro).

România a înregistrat în primele 11 luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă din 2015 o scădere a importulului de porumb (-180,2 milioane euro), şroturi de soia (-57,2 milioaneeuro), tutun brut (-30,7 milioane euro) şi porci vii (-6 milioane euro).

Importurile de carne de porc - principalul produs alimentar importat - au însumat 311,4 milioane euro, cu 46 milioane euro mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2015, pentru o cantitate totală de 179.800 tone, reiese din datele MADR.

În cazul roşiilor, importurile s-au majorat cu 16,6 milioane euro, la 62,4 milioane de euro, la un volum de 68.500 tone, ceea ce reprezintă o creştere cu 35,2% faţă de acelaşi interval din anul anterior.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agroalimentar al României, cu 54,4% din exporturi şi 73,9% din importuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.