Voucherele electronice de vacanţă ar putea fi lansate într-un an, apreciază prim-vicepreşedintele ANAT, Lucia Morariu, în condiţiile în care băncile nu au fost interesate să emită carduri în acest sens, deşi voucherele electronice au fost aprobate prin aceeaşi lege care permite folosirea voucherelor de vacanţă tipărite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu există vouchere electronice de vacanţă pe piaţă. În lege există şi unele şi altele (voucherele tipărite şi electronice - n.r.). Băncile deocamdată nu au fost interesate să se acrediteze să pună sistemul pe picioare", a declarat prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, vineri, într-o  conferinţă de presă.

Ea a subliniat că firmele specializate sunt interesate, au depus la Ministerul Finanţelor garanţiile şi s-au acreditat pentru emiterea de vouchere de vacanţă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Băncile nu pot fi obligate”, a adăugat Morariu.

Oficialul ANAT spune că voucherele tipărite pot acoperi cererea din prezent.

Totodată, Morariu consideră că voucherele de vacanţă vor genera o creştere a numărului de turişti care îşi petrec vacanţele în România.

”Vor reveni vacanţele locale şi circuitele”, a afirmat prim-vicepreşedintele ANAT.

La rândul său, proprietarul touroperatorului Paralela 45, Alin Burcea, care este singurul candidat pentru postul de preşedinte al asociaţiei, a precizat că nu i se pare corect "ca un prim-ministru să spună că nu dă voie instituţiilor de stat să acorde vouchere de vacanţă".

Burcea speră ca această interdicţie să fie scoasă anul viitor.

Cardurile ar urma să fie încărcate cu bani de către angajator şi nu vor putea fi folosite pentru un alt tip de cumpărături.

Beneficiarii voucherelor de vacanţă sunt salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă numai la angajatorul unde îşi declară funcţia de bază. Angajatorul este cel care suportă integral plata voucherelor de vacanţă. Acestea se utilizează numai pe teritoriul României la unităţi turistice afiliate programului.

Valoarea maximă a tuturor voucherelor care se pot acorda unui singur salariat este de 6.300 lei într-un an fiscal. Salariatul este cel care alege agenţia de turism de la care va cumpăra vacanţă, dar şi hotelul.

Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit legislaţiei privind sistemul de pensii publice.

Legea nr 173/2015 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 iulie 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.