Preţurile petrolului au crescut miercuri, susţinute de datele guvernamentale care arată scăderi semnificative ale stocurilor de ţiţei şi carburanţi în SUA, precum şi de îngrijorările privind o posibilă reducere a ofertei globale, în contextul ameninţărilor cu tarife impuse de SUA ţărilor care cumpără petrol din Venezuela, transmite Reuters.
Contractele futures pentru Brent au închis în creştere cu 77 de cenţi, sau cu 1,05%, la 73,79 dolari pe baril. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), referinţa americană, a crescut cu 65 de cenţi, sau cu 0,94%, ajungând la 69,65 dolari pe baril. La maximele sesiunii, ambele au urcat cu peste 1 dolar pe baril.
Administraţia pentru Informaţii Energetice (EIA) a anunţat că stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 3,3 milioane de barili, până la 433,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 21 martie, o retragere mult mai mare decât aşteptările analiştilor (956.000 de barili).
Tensiuni comerciale şi impactul asupra Venezuelei
Marţi, comerţul cu petrol venezuelean către principalul său cumpărător, China, a fost întrerupt, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu tarife de 25% asupra ţărilor care continuă să achiziţioneze ţiţei din Venezuela. Cu doar câteva zile înainte, Washingtonul impusese sancţiuni suplimentare asupra importurilor chineze de petrol iranian.
”Există temeri în piaţă legate de atingerea acelui petrol, ceea ce ar putea duce la pierderi de ofertă”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.
Potrivit analiştilor de la Barclays, reducerile de preţ pentru exporturile venezuelene ar putea ajunge la 35%, iar dificultăţile de comercializare ar putea cauza blocaje logistice şi opriri de producţie de până la 400.000 de barili pe zi — mai mult de jumătate din exporturile Venezuelei. Pierderile ar putea atinge 4,9 miliarde de dolari, echivalentul a peste 10% din PIB-ul ţării.
Piaţa se strânge, dar apar şi factori de echilibru
Ashley Kelty, analist la Panmure Liberum, a subliniat că ”pieţele fizice se restrâng pe măsură ce fluxurile sunt redirecţionate din cauza valului de sancţiuni impuse de SUA”.
Săptămâna trecută, SUA au aplicat un nou val de sancţiuni asupra vânzărilor de petrol ale Iranului, inclusiv asupra unor rafinării independente din China, precum Shouguang Luqing Petrochemical, şi asupra navelor care furnizau petrol acestor unităţi.
Jorge Leon, analist geopolitic la Rystad Energy, estimează că OPEC+ ar putea creşte producţia pentru a compensa eventualele pierderi de până la 1,5 milioane de barili pe zi din exporturile iraniene, fără a destabiliza piaţa globală.
Totuşi, creşterile de preţuri au fost limitate de vestea că SUA au intermediat acorduri între Ucraina şi Rusia pentru a suspenda atacurile asupra infrastructurii energetice şi maritime. Washingtonul ar fi fost de acord să sprijine ridicarea unor sancţiuni împotriva Moscovei, ceea ce ar putea duce la creşterea ofertei ruseşti pe piaţă, a spus Kilduff.
”Atât China, cât şi India vor prefera probabil să cumpere petrol rusesc sancţionat, în locul celui venezuelean, care este mai atent monitorizat şi implică mai multe riscuri”, a adăugat analistul Alex Hodes de la StoneX.
Atât Kievul, cât şi Moscova au declarat că se bazează pe Washington pentru aplicarea acordurilor, exprimând însă scepticism în privinţa angajamentelor părţii adverse.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.