Politicile protecţioniste ale Casei Albe riscă să lovească mai puternic economia Statelor Unite decât pe cea a Europei în perioada imediat următoare, a declarat preşedinta executivă a Banco Santander, Ana Botín, într-un interviu acordat CNBC joi, în marja summitului IIF European 2025, desfăşurat la Bruxelles, transmite CNBC.
”Tarifele sunt, în esenţă, o taxă. Este o taxă pe consumator. În cele din urmă, economia va plăti preţul. Va exista o creştere mai lentă şi o inflaţie mai mare, toate celelalte lucruri fiind egale,” a spus Botín.
De la începutul celui de-al doilea mandat, Donald Trump a impus – şi uneori a suspendat sau anulat – o serie de tarife vamale pe importurile în SUA, în încercarea de a stimula producţia internă şi de a reduce deficitele comerciale ale celei mai mari economii din lume.
Botín nu este singura care avertizează asupra riscurilor. Numeroşi analişti susţin că aceste tarife vor alimenta inflaţia şi vor afecta puterea de cumpărare a consumatorilor americani.
”Pe termen scurt, Europa va fi mai puţin afectată decât SUA,” a subliniat Botín. Impunerea unor tarife generalizate şi specifice anumitor ţări – inclusiv cel de 25% pe toate importurile auto în SUA anunţat miercuri – a dus deja la măsuri de retorsiune din partea Uniunii Europene, un aliat istoric al SUA.
În paralel, blocul comunitar a lansat un pachet de propuneri pentru consolidarea autonomiei strategice, care include relaxarea regulilor fiscale şi mobilizarea a aproape 800 de miliarde de euro pentru cheltuieli de apărare sporită.
”Băncile europene sunt astăzi pregătite să crediteze mai mult şi să sprijine economia. Suntem puternici. Avem capitalul necesar,” a spus Botín, cerând şi o mai mare flexibilitate din partea autorităţilor europene în privinţa rezervelor de capital impuse băncilor.
Noile planuri ale UE, împreună cu intenţia Germaniei de a-şi reforma politica fiscală pentru a susţine cheltuielile de apărare, au dus recent la creşteri semnificative ale acţiunilor din sectorul apărării european.
Totuşi, Germania, al treilea cel mai mare exportator global, rămâne vulnerabilă, fiind puternic dependentă de sectorul auto. Guvernatorul băncii centrale germane, Joachim Nagel, a avertizat că noile tarife impuse de SUA pot expune economia germană riscului de recesiune.
În ciuda acestor riscuri, Botín a descris o perspectivă optimistă pentru economia europeană: „Credem că SUA va încetini mai mult decât Europa, celelalte lucruri fiind egale, deoarece Germania reprezintă o treime din economia zonei euro. Asta oferă un impuls.”
Totuşi, ea a recunoscut că incertitudinea actuală complică deciziile privind politica monetară a Băncii Centrale Europene, care este aşteptată să reducă dobânda de referinţă cu 25 puncte de bază la şedinţa din 17 aprilie, după ce în martie a început deja relaxarea politicii monetare.
”Fundamentele economiei sunt solide, dar incertitudinea şi volatilitatea sunt la niveluri istorice. Asta înseamnă o încetinire a activităţii economice. Iar această încetinire indică spre scăderea ratelor dobânzilor, chiar dacă inflaţia trage în direcţia opusă,” a concluzionat Botín, sugerând că dobânzile ar putea scădea, dar nu rapid.
La rândul său, Pierre Wunsch, membru al consiliului BCE, a afirmat că războiul tarifar iniţiat de SUA complică procesul decizional al băncii centrale: ”Dacă uităm de tarife, eram pe drumul cel bun. Dar odată introduse, totul devine mai complicat.”

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.