Parlamentul European a votat, joi, în ultima zi oficială de lucru, raportul eurodeputatului PNL Siegfried Mureşan de rectificare bugetară prin care creşte cu 3,6 milioane de euro alocările către Parchetul European. Raportul a fost adoptat de către eurodeputaţi cu 434 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” şi 55 abţineri, iar creşterea bugetului pentru EPPO vine după aderarea Poloniei la Parchetul European ce va fi urmată, în curând, şi de aderarea Suediei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - „Ca negociator-şef al Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024, am insistat pentru creşterea bugetului EPPO încă de la începutul negocierilor bugetare. Motivele pentru care avem nevoie de această creştere sunt cât se poate de clare. În primul rând, statele membre UE au la dispoziţie, în această perioadă, o sumă totală record, de peste 2.000 de miliarde de euro, pentru investiţii şi reforme prin intermediul Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi al Bugetului multianual al UE. Deoarece investiţiile din fonduri europene sunt mai multe decât oricând în istoria UE, şi eforturile de combatere a fraudei cu fonduri europene trebuie să fie mai mari decât oricând. De aceea, trebuie să ne asigurăm că procurorul-şef european, Laura-Codruţa Kövesi, şi echipa sa au suficiente resurse pentru a-şi duce la bun sfârşit investigaţiile şi pentru a proteja fondurile europene, adică banii oamenilor, de riscurile de fraudă. Astfel, în negocierile privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024 de anul trecut, am reuşit o creştere de 4 milioane de euro a alocărilor pentru EPPO”, a afirmat Siegfried Mureşan, după votul în plenul PE.

Europarlamentarul PNL a mai spus că „nevoia de a creşte bugetul EPPO este cu atât mai mare acum, o dată cu aderarea Poloniei la Parchetul European care va fi urmată, în curând, şi de aderarea Suediei”.

„Prin aceste două aderări, EPPO va acţiona în 24 din cele 27 de state membre UE. Tocmai de aceea, vom adopta cu prioritate astăzi această rectificare bugetară care creşte alocările pentru EPPO în acest an cu încă 3,6 milioane de euro”, a conchis Mureşan.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Ca negociator-şef al Parlamentului European privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024, am insistat pentru creşterea bugetului EPPO încă de la începutul negocierilor bugetare. Motivele pentru care avem nevoie de această creştere sunt cât se poate de clare.  În primul rând, statele membre UE au la dispoziţie, în această perioadă, o sumă totală record, de peste 2.000 de miliarde de euro, pentru investiţii şi reforme prin intermediul Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi al Bugetului multianual al UE. Deoarece investiţiile din fonduri europene sunt mai multe decât oricând în istoria UE, şi eforturile de combatere a fraudei cu fonduri europene trebuie să fie mai mari decât oricând. De aceea, trebuie să ne asigurăm că procurorul-şef european, Laura-Codruţa Kövesi, şi echipa sa au suficiente resurse pentru a-şi duce la bun sfârşit investigaţiile şi pentru a proteja fondurile europene, adică banii oamenilor, de riscurile de fraudă. De aceea, în negocierile privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024, am reuşit o creştere de 4 milioane de euro a alocărilor pentru EPPO”, a afirmat Siegfried Mureşan, potrivit unui comunicat de presă.

El a mai spus că, în al doilea rând, nevoia de a creşte bugetul EPPO este cu atât mai mare acum, o dată cu aderarea Poloniei la Parchetul European care va fi urmată, în curând, şi de aderarea Suediei.

„Prin aceste două aderări, EPPO va acţiona în 24 din cele 27 de state membre UE. Tocmai de aceea, vom adopta cu prioritate astăzi această rectificare bugetară care creştere alocările pentru EPPO în acest an cu încă 3,6 milioane de euro. În acelaşi timp, resursele de care Parchetul European are nevoie vor continua să crească în următoarea perioadă, cu cât vom accelera absorbţia fondurilor europene. De aceea, am solicitat Comisiei Europene, în raportul pe care Parlamentul European îl va vota astăzi, să propună în curând o nouă creştere a bugetului EPPO, cu prilejul unei viitoare rectificări bugetare”, a completat liberalul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.