Ordonanţa de Urgenţă privind asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), aprobată săptămâna trecută în şedinţa executivului, a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va fixa în 30 de zile preţuri maxime la RCA pentru următoarele şase luni, ca o măsură temporară, iar firmele de asigurări care nu plătesc la timp despăgubirile riscă amenzi de până la 1 milion lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul a fost solicitat de către transportatorii rutieri. Executivul a aprobat miercuri Ordonanţa de urgenţă propusă de către Ministerul Finanţelor, însă actul normativ a fost publicat abia luni seară în Monitorul Oficial.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a motivat luni întârzierea publicării în Monitorul Oficial prin faptul că au fost necesare anumite avize de la Consiliul Legislativ care au putut fi luate la începutul acestei săptămâni.

Actul normativ introduce un mecanism temporar de blocare a preţurilor poliţelor RCA pentru şase luni.

Astfel, un articol al OUG prevede că, "pentru o perioadă de şase luni, (..) ASF va calcula un tarif de referinţă cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule", se arată în actul normativ.

Ordonanţa prevede că, în 30 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, "ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA".

Până în prezent, ASF a anunţat care ar putea fi preţul maxim al poliţelor RCA pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone, şi anume 7.500 lei. Pentru alte categorii de vehicule nu există preţuri anunţate public.

Este pentru prima dată după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, când Guvernul introduce un mecanism temporar de control al preţurilor, măsură permisă de legislaţia europeană în situaţii excepţionale.

Decizia vine după ce scumpirea poliţelor RCA i-a nemulţumit pe transportatorii rutieri, care au organizat în ultimul timp proteste pe şoselele de centură ale marilor oraşe, circulând cu viteză foarte mică, şi un mare protest în 15 septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală şi în mai multe oraşe mari din ţară.

În textul proiectului, Guvernul a introdus câteva prevederi care sancţionează dur firmele de asigurări care nu plătesc la timp despăgubirile, o problemă care îi afectează pe mulţi şoferi păgubiţi în accidente.

Astfel, "neplata la termen de către asigurătorii RCA a despăgubirilor datorate din asigurarea RCA către persoanele prejudiciate sau către asiguraţi" înseamnă contravenţie şi se pedepseşte cu avertisment scris sau "cu amendă de la 5.000 lei la 1.000.000 lei", se arată în actul normativ.

Şi şefii firmelor de asigurări găsiţi vinovaţi de întârzierea plăţilor riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 100.000 lei.

O analiză a plăţilor RCA, publicată în luna august de ASF, arată că, în ultimele şase luni din 2015, firmele de asigurare City Insurance şi Carpatica Asig au înregistrat cele mai mari întârzieri la plăţile în dosarele de daună, peste 80% din plăţi fiind efectuate peste termenul legal de 10 zile. Pe locul al treilea în topul întârzierilor se situa Asitom, cu peste 60% din plăţi peste termen.

La polul opus, cele mai bune performanţe au fpst înregistrate de Omniasig, cu doar 11,1% dintre dosare cu întârzieri la plată, Uniqa Asigurări (12,7%) şi Allianz-Ţiriac (17,5%).

OUG publicată luni în Monitorul Oficial introduce şi alte prevederi solicitate de către reprezentanţii transportatorilor rutieri. Astfel, poliţele RCA vor putea fi încheiate şi pentru o lună, faţă de cel puţin şase luni în prezent.

De asemenea, actul normativ prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA, pe perioada suspendării dreptului de circulaţie a maşinii sau pe perioada imobilizării.

"În situaţia producerii riscului pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii, acesta având drept de regres împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului", se arată în document.

Ordonanţa introduce şi procedura de compensare directă în cazul asigurărilor RCA.

"Astfel, în baza unei clauze contractuale opţionale asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate", se arată în actul normativ.

O altă noutate este posibilitatea răscumpărării unei părţii din prejudiciu suportată de asigurat.

"Prin contractul RCA, părţile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate", menţionează documentul.

Actul a fost aprobat de către Guvern sub presiunea transportatorilor, care şi-au intensificat protestele în această lună, în condiţiile în care în Parlament există un proiect de lege a RCA negociat cu transportatorii.

Săptămâna trecută, parlamentarii din Comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a RCA va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate până acum.

După ce va fi adoptată de Parlament, legea va trebui apoi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care are dreptul constituţional de a retrimite, o singură dată, înapoi în Parlament o lege adoptată de către legislativ.

În plus, implementarea tuturor măsurilor discutate ar putea dura câteva luni.

Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori.

Reprezentanţii transportatorilor au solcitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.

Piaţa RCA este în prezent zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători de pe piaţă. Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Eurooins se află în diverse proceduri speciale impuse de către ASF.

În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, măsură anunţată recent de către ASF, pe piaţa RCA rămân doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.