Oracle şi Google s-au confruntat marţi într-un proces de 9 miliarde de dolari legat de drepturile de proprietate asupra programarea Android, în care Google este acuzată că a folosit în mod ilegal limbajul Java, relatează Reuters.
În cadrul procesului, Oracle pretinde că sistemul de operare Android al Google, instalat pe majoritatea smartphone-urilor, îi încalcă o parte din drepturile de proprietate asupra limbajului de programare Java.
Google susţine că ar trebui să aibă dreptul să folosească Java gratuit, în conformitate cu o provedere a legii americane pentru copyright.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Disputa a fost judecată prima oară în 2012, dar juriul nu a reuşit atunci să ajungă la un verdict.
Dacă noul juriu al tribunalului federal din San Francisco va decide împotriva Google, atunci va lua în considerare solicitarea Oracle pentru despăgubiri de 9 miliarde de dolari.
Cazul este urmărit îndeaproape de dezvoltatorii de software, care se tem că o victorie a Oracle ar duce la noi procese legate de drepturile de proprietate asupra softurilor.
Totuşi, investitorii consideră că riscurile pentru Google sunt reduse, întrucât compania îşi permite să plătească o amendă, în timp ce riscul ca Google să plătească redevenţe Oracle par mici.
Directorul general al Google, Eric Schmidt, a declarat la proces că a considerat întotdeauna că Google poate folosi gratuit Java, pentru că el însuşi a prezentat limbajul de programare în 1995, pe când era director general al Sun Microsystems, care l-a inventat.
Oracle a cumpărat ulterior compania Sun.
Pe de altă parte, Oracle susţine că Google a folosit în mod ilegal Java pentru a lansa rapid pe piaţă Android.
Schmidt a recunoscut că a fost în board-ul Apple şi a simţit presiunea strategică din partea iPhone în 2007.
Legea americană în domeniul copyright-ului permite utilizarea limitată a unor materiale fără cumpărarea drepturilor de folosinţă a acestora, în domenii precum cercetarea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.