Numărul angajaţilor fără forme legale continuă să rămână ridicat, în jur de 1,5 milioane, în ciuda măsurilor anunţate de guvern în ultimii ani pentru creşterea angajării şi reducerea evaziunii fiscale, potrivit datelor prezentate marţi de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Numărul angajaţilor care lucrau fără forme legale era estimat de specialiştii în resurse umane la circa două-trei milioane în 2012, când efectele crizei se simţeau foarte puternic.

În 2015, în ciuda măsurilor luate de guvern de stimulare a economiei, numărul lor rămâne la cel puţin 1,5 milioane, din cele 9,1 milioane persoane active existente în prezent pe piaţa forţei de muncă din România. Una din cauza o reprezintă mobilitatea redusă a forţei de muncă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În România nu e ca în SUA, unde oamenii se relochează mult mai uşor. O persoană din zona rurală, unde are o plasă de siguranţă, se va muta cu greu în alt loc, asta şi pe fondul existenţei unor salarii mici”, a declarat Pîslaru, la o conferinţă pe tema capitalului uman organizată de cursdeguvernare.ro.

Bazinul de selecţie pe piaţa muncii se restrânge în continuare şi din cauza lipsei de competenţe, iar presiunea salarială în sectorul concurenţial va creşte.

Totodată, numărul zilierilor înregistraţi în mod legal este de circa 778.000, dar numărul de zile lucrate cu forme legale rămâne relativ scăzut, circa 18,9 milioane, circa 24 de zile de muncă pe an, în medie, pentru fiecare zilier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.