Ordonanţa de Urgenţă ce prevede ca taxa de 80 lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi să fie aplicată ca taxă penalizatoare la diferenţa care nu se reciclează era programată spre adoptare în şedinţa Guvernului de joi, dar va fi amânată cu o săptămână, astfel încât să fie ascultate opiniile tuturor jucătorilor din domeniu, a declarat miercuri ministrul Mediului, Daniel Constantin, care este şi vicepremier în Executiv.
“Mâine în sedinţa de Guvern aş fi intenţionat să adoptăm Ordonanţa de Urgenţă. Poate că după discuţia de astăzi ar trebui să amânăm pentru o săptămână, astfel încât toate părerile să fie ascultate şi să fie introduse în textul Ordonanţei de Urgenţă”, a spus Constantin.
Vicepremierul a precizat că textul ordonanţei menţine taxa la nivelul de 80 de lei, dar aceasta va fi aplicată ca taxă penalizatoare la diferenţa care nu se reciclează, stabilind o ţintă pentru fiecare an.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit oficialului, actul normativ prevede că operatorii de salubritate vor fi cei care vor plăti taxa penalizatoare, şi nu cei de la depozitele de gunoi.
Constantin susţine că a propus o Ordonanţă de Urgenţă deoarece taxa a fost adoptată pe data de 3 ianuarie, înainte de învestirea noului guvern.
“Această taxă a bulversat activitatea autorităţilor, sau activitatea salubriştilor, existând un risc foarte mare ca acest cost suplimentar, de 80 de lei pe tonă care se depozitează, să ajungă să fie suportat de către cetăţeni”, a mai spus Constantin.
Ordonanţa are două obiective importante. “Unul dintre ele ar fi ca cetăţenii să aibe la dispoziţie toate mijloacele necesare astfel încât deşeurile să fie aruncate, şi după aceea colectate în mod selectiv, să nu suporte ei aceste taxe, pentru că în momentul de faţă nu au la dispoziţie toate mijloacele necesare ca această procedură să fie aplicată”, a susţinut ministrul Mediului.
Constantin a precizat că al doilea obiectiv al ordonanţei ar fi ca România să ajungă la o rată de reciclare de 50% până în 2020.
Ţinta pentru 2017 va porni de la 20%, pentru ca apoi să urce la 30% în 2018, 40% în 2019% şi 50% în 2020.
“Semnalul de alarmă este tras de faptul că am ajuns într-o situaţie critică în care România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte reciclarea. Consultanţii spun că suntem la 4,5%, în timp ce Agenţia de Protecţie a Mediului spune că suntem la peste 10%. Cert este un lucru: suntem ultimii din cele 28 de ţări”, a adăugat Daniel Constantin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...