Oferta ”foarte agresivă şi foarte opacă” a băncii italiene UniCredit pentru preluarea Commerzbank a fost criticată joi, la Davos, de ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies, care a subliniat că achiziţiile ostile în sectorul bancar de importanţă sistemică sunt rareori de succes, transmite CNBC.
”Guvernul trebuie să protejeze siguranţa şi stabilitatea sectorului bancar sistemic. Preluările ostile ale băncilor sistemice nu tind să fie de succes,” a declarat Kukies.
UniCredit deţine în prezent o participaţie directă de 9,5% şi una indirectă de 18,5%, prin instrumente derivate, la Commerzbank, după ce a început să construiască această participaţie în mod surprinzător în septembrie, crescându-şi ulterior poziţia.
Cu un raport CET1 robust — un indicator al stabilităţii şi rezilienţei băncii — de 16,1% la finalul celui de-al treilea trimestru, UniCredit doreşte să obţintă aprobarea Băncii Centrale Europene pentru a-şi creşte participaţia la Commerzbank până la 29,99%.
Reacţie rece din partea guvernului german
Ritmul rapid al demersului UniCredit a stârnit speculaţii pe piaţă că CEO-ul Andrea Orcel, un veteran al fuziunilor şi achiziţiilor, vizează o consolidare transfrontalieră. Cu toate acestea, guvernul german a primit iniţiativa cu scepticism, iar fostul cancelar Olaf Scholz a declarat că ”atacurile neprietenose, preluările ostile nu sunt benefice pentru bănci.”
Disputele politice interne din Germania şi viitoarele alegeri ar putea întârzia supravegherea tranzacţiei de către administraţia germană.
”În acest caz specific, comportamentul potenţialului cumpărător a fost foarte agresiv şi netransparent,” a spus Kukies, subliniind că ”preluările ostile nu sunt benefice pentru băncile sistemice.”
Commerzbank doreşte să rămână independentă
Între timp, Commerzbank susţine că poate opera independent, avertizând că o eventuală integrare ar putea duce la pierderi semnificative de locuri de muncă.
Apelurile pentru consolidarea bancară în Europa — şi în special în Germania — sunt considerate de analişti ca fiind ”de mult aşteptate.”
În trecut, Commerzbank a fost vizată pentru o potenţială preluare de către Deutsche Bank, însă negocierile au eşuat brusc în 2019.
UniCredit şi Commerzbank urmează să publice rezultatele financiare pentru al patrulea trimestru pe 11 şi, respectiv, 13 februarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.