Ministerul Finanţelor a plasat joi, în a doua licitaţie din acest an de titluri de stat cu scadenţă de peste zece ani, obligaţiuni de stat în valoare de 300 de milioane de lei (66,4 milioane euro) scadente în 26 iulie 2027, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 4,07%, în creştere sensibilă faţă de licitaţia pentru acelaşi tip de titluri desfăşurată în urmă cu aproape o lună, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost chiar de 300 milioane lei, iar băncile participante au oferit doar 391 milioane lei. 

Dobânda medie a fost de 4,07% pe an, iar cea maximă - de 4,09%. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În 26 ianuarie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 146,75 milioane lei, jumătate din valoarea anunţată, iar randamenul mediu primit de investitori a fost de 3,96% pe an. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt în creştere în ultimele luni.

La licitaţia de titluri de stat pentru scadenţa iulie 2027 din 1 septembrie 2016, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei cu un randament de doar 3,13% pe an. 

Astfel, în jumătate de an, costul împrumututui pe zece ani al statului român a crescut cu 30%, ceea ce înseamnă o povară semnificativ mai mare a datoriei publice într-un moment în care guvernul a decis să mărească deficitul bugetar la limita maximă permisă de tratatele europene, de 3% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
 
Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.
 
În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.
 
Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.